Voelen zonder filter!

Loraines books 09 oktober 2022
In de story van Newbookcollective zag ik een pol voorbijkomen. Hierin werd gevraagd of je regelmatig overweldigd wordt door emoties. Dit is een onderwerp dat ik heel erg interessant vind en meer over wil weten. Op de vraag of ik het boek ‘Voelen zonder filter’ van Fleur van Groningen wilde recenseren hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

In ‘Voelen zonder filter’ gaat Fleur van Groningen in op de volgende vragen. Word jij regelmatig overweldigd door emoties? Druk je ze weg, tracht je ze te rationaliseren, verlies je de controle? Vind je het moeilijk om te voelen wat er in je omgaat? Loop je vaak tegen dezelfde pijnpunten aan? Wordt er misbruik van je gemaakt of negeer je je grenzen? Raak je overprikkeld, absorbeer je andermans emoties? Verlang je naar verbinding, harmonie en zelfvertrouwen?
Fleur van Groningen moest al op jonge leeftijd leren leven met verdriet, angst en woede. Ze doorleefde gebeurtenissen die haar tot op heden bijblijven, maar gaandeweg leerde zij ook hoe ze constructief kon omgaan met haar emoties en herstelde ze van trauma.

‘Voelen zonder filter’ is een zeer interessant boek. Fleur van Groningen wisselt eigen ervaringen af met theorie en voorbeelden. Hierdoor wordt de theorie tastbaar en begrijp je het ook beter. De stukken waarin theorie wordt aangehaald kunnen soms wat droog zijn. Door deze stukken kom je niet altijd even makkelijk heen. Je moet goed opletten. Door de voorbeelden en eigen ervaringen die Fleur van Groningen hierbij benoemd krijg je er een beter beeld bij en begrijp je het ook. Dit maakt dat het boek te volgen is.

Fleur van Groningen omschrijft haar eigen ervaringen duidelijk en is heel open. Ze bespreekt verschillende aspecten in haar boek en neemt de tijd deze duidelijk uit te leggen.

Het boek kan soms best veel zijn. Er komt veel informatie in één keer op je af. Daarom dat ik elke dag een aantal bladzijden las zodat ik na het lezen kon nadenken over wat ik had gelezen. Door het boek ga je ook erg bij jezelf na hoe jij met je emoties om gaat. Het is deels ook een bewustwordingsproces tijdens het lezen.

Niet bij alle onderwerpen in het boek kon ik aansluiting vinden. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Wel vond ik het zeer interessant. In het boek staan ook een aantal zaken die ik mee ga nemen. Het heeft mij zeker bewust gemaakt van mijn eigen emoties!

‘Voelen zonder filter’ is een heel interessant boek! Je moet wel de tijd nemen om het boek te lezen en bij jezelf na te gaan wat je mee zou kunnen nemen.

Van mij krijgt het boek ****!

Meer recensies van Loraines books