Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Tussen eer en gewetenloosheid

Louise 29 april 2020
Han van der Horst beschrijft de zwarte jaren van Nederland in de Tweede Wereldoorlog: “Een krankzinnige tijd, je moest, oog in oog met steeds weer andere omstandigheden iedere keer opnieuw positie kiezen op een lange schaal tussen eer en gewetenloosheid, terwijl je nauwelijks notie had van hoe het allemaal af zou lopen.”

Van der Horst trekt in zijn voorwoord parallellen met het heden, waarin opnieuw een bezetter ons land in zijn greep heeft: het coronavirus: “weer moet elke burger weer persoonlijk positie moet kiezen op een lange schaal tussen eer en gewetenloosheid.”

In zijn boek beschrijft Han van der Horst de periode van de jaren dertig tot de jaren vijftig in Nederland. Het boek is beslist geen saaie opsomming van feiten, maar geeft ook een kijkje in het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Er staan liedteksten van zowel Nederlandse als Duitse liederen die in die tijd heel bekend waren in het boek, maar ook gedichten, advertenties, boodschappenlijstjes, speeches en teksten van pamfletten.

Ook zijn eigen familiegeschiedenis schuwt Van der Horst niet. Zo lezen we dat opa van vaderskant met behulp van een clandestien distilleerketeltje redelijk de Hongerwinter door kon komen, terwijl zijn grootmoeder aan moederszijde tegen het hongeroedeem aanzat omdat haar man in de koopvaardij zat en ze moest leven van de Zeemanspot. Ook vertelt hij hoe zijn vader met een aantal stadsgenoten en vijftienhonderd Franse krijgsgevangenen in een Weense loods zat toen het Rode Leger de stad binnenviel en hoe hij via Salzburg en Parijs uiteindelijk weer in Nederlands aankomt en daar binnen een week weer als typograaf aan het werk gaat.

Het boek leest door deze teksten en verhalen bijna als een spannend oorlogsverhaal. Je krijgt een goed beeld van hoe het dagelijks leven er voor de gewone man en vrouw uitgezien moet hebben, terwijl ook de grote lijnen van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog niet uit het oog verloren worden. Voor mijzelf worden sommige dingen die mijn ouders mij over deze oorlog vertelden nu begrijpelijker.

Her en der gebruikt Han wel wat lastige woorden die mijns inziens best vervangen hadden kunnen worden door een Nederlandstalige variant. Maar de vlotte en verhalende schrijfstijl maakt dat je hem dat wel vergeeft.

Kortom, een boek dat er echt in slaagt je een beeld te geven van zowel het dagelijks leven van de gewone man als van de staatslieden die zich allemaal telkens weer voor lastige keuzes gesteld zagen en keer op keer moesten kiezen tussen eer en gewetenloosheid.

Han van der Horst, ‘Zwarte jaren; Nederland in de Tweede Wereldoorlog’. Uitgeverij Prometheus, 2020

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Louise

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur