Ontgoocheling overheerst
Als veellezer gebruik je graag de eindejaarslijstjes in de tijdschriften en kranten of op diverse websites. Dit boek 'All Fours' van Miranda July komt opvallend dikwijls voor op de vraag aan talrijke BV en literatuurkenners, welk zij als het beste boek van 2024 beschouwen. Dus stond het boek al enige tijd op mijn lijstje van must-reads. Maar het blijkt, wat mij betreft, een 'love it or hate it' geval. In mijn geval had ik na 40 pagina's al door dat het voor mij tot de laatste categorie zou behoren (I hate it very much). Het is het erg individualistische, egocentrische verhaal van een oversekste middle-aged, op en top Amerikaanse vrouw, die haar leven en integriteit op het spel zet voor - wat mij betreft - platte lustgevoelens. OK, misschien heb ik als man te weinig affiniteit met de vrouwelijke seksualiteit, maar deze roman hangt wat mij betreft toch ook wel een zeer eenzijdig beeld op. Dus na 40 bladzijden wist ik al hoe laat het was en toch heb ik de roman (meer dan 400 blz.) tot het bittere einde uitgelezen. Het werd niet beter, wel integendeel. Wat een ontgoocheling! 2 sterren voor de moeite.