Reisgenot

Luc Steensels 23 maart 2025
Na tientallen fictieboeken was het weer eens tijd voor het serieuzere werk. En dus las ik achtereenvolgens de uitzonderlijke geschiedenis van 'Moresnet' (5 sterren), boeiend beschreven door Philip Dröge en het prachtige boek van Dan Richards : 'Buitenpost'. Ik ben van oudsher een liefhebber van het genre: reisverhalen. Vroeger verslond ik de boeken van Bruce Chatwin, Colin Thubron en Paul Theroux. Maar ook in het Nederlandstalige gebied waren er mooie boeken te lezen, zoals alles van Frank Westerman, de eilandenboeken van Bouwdewijn Buch en de reisverhalen van Carolijn Visser. Een goed reisboek combineert voor mij de beschrijving van de - vaak uitzonderlijke - bestemming met de individuele beleving van de schrijver. Het is pas als deze passie van de reiziger-schrijver de bijzondere inspanning van de reis beschrijft dat je van een prachtig boek kan spreken. En Dan Richards doet dat uitstekend. Hij bezoekt de plaatsen waar je meer dan waarschijnlijk zelf nooit zal geraken, maar die toch deel uitmaken van je droomwereld. Soms vergaloppeert hij zich wat in de namen van de bezochte regio, maar meestal zijn de beschrijvingen van de landschappen en zijn emoties daarbij geweldig beschreven. Kortom een echte aanrader!

Meer recensies van Luc Steensels