IJsland boven

Luc Steensels 10 maart 2025
Wat een aangename verrassing, deze Finse auteur, die verkastte naar Ijsland en er niet alleen een gezin stichtte, maar ook aan een schrijversloopbaan begon. Al van bij de eerste bladzijden word je als lezer betoverd door de wonderbaarlijke schoonheid van het prachtige eiland. Al ben ik geen favoriet van kou, sneeuw en ijsstormen, toch roept dit boek de sfeer op van een desolaat maar prachtig land, dat door de schrijfster met liefde wordt beschreven. Ik zou bijna durven zeggen dat het plot van het boek (weer moord en doodslag - ze zijn maar met 300.000 in IJsland, dus waar blijven ze toch al die misdrijven halen?) ondergeschikt blijft aan de beschrijvingen van de schoonheid van het land. Maar ook de karakterschetsen en de onderlinge verhoudingen, de dialogen en de interne monologen verraden een nieuw literair talent. Het volgende werk van Satu Rämö staat alvast op mijn "reading list". Dikke 4 sterren.

Meer recensies van Luc Steensels

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.