Durf jij jezelf te zijn?
Een echte man. Zonder, als mannelijke lezer, het boek te lezen zet de titel me al aan het denken.
Ik heb lang uitgekeken naar dit boek omdat ik Diepst verborgen herinnering van de mens geweldig vond.
Dit boek is eerder geschreven en recent vertaald.
Op de cover staat Hoe vind je de moed om jezelf te zijn ongeacht de prijs?
Dit boek gaat voor mij ook veel over hoe je het verantwoord om een ander een identiteit, een eigen, te ontnemen ongeacht de prijs.
De prijs in Dakar, Senegal, voor homoseksualiteit is een lynchpartij of de dood.
De verantwoording; het geloof. Het hoort gewoon niet dat je homoseksueel bent.
Ik vind beiden ongelofelijk en de climax van dit boek is prachtig en tegelijk misselijkmakend.
De laatste pagina’s zijn treffend en zal ik nog meerdere malen teruglezen.
‘Als ik de mogelijkheid had gehad, zou ik gewapend naar buiten lopen en blindelings, als een terrorist, op de menigte schieten, dronken van haat, walging en vastberadenheid. Maar ik heb geen enkel wapen, ik ben zwak en naakt zoals ieder mensen tegenover zijn medemensen.’
Sarr heeft een talent. Hij schrijft exotisch met spanning. Zijn dialogen zijn schaars maar waardevol.
Als een dichter omschrijft hij - situaties, herinneringen, vrouwen.
Haar mond, haar grote gulle mond, immer ongewenste lippen waarvan ik de mijne maar hoefde los te maken om onmiddellijk geplaagd te worden door een hevig gemis alsof ze hun dorst om te worden gekust of steeds weer te kussen op mij hadden overgedragen.
Het is een verslavend verhaal waarbij ik door dit soort beschrijvingen in en soort literaire extase raak.
Sarr maakt gebruik van sterke interne dialogen en reflecties die mij als lezer nog meer verbonden laat voelen met Ndéné.
Het boek is in 2018 geschreven, in 2023 vertaald maar de vraag hoe je de moed vind om jezelf te zijn is belangrijker dan ooit. Dit boek gaat over een groter vraagstuk dan homoseksualiteit. Durf je jezelf in de spiegel aan te kijken en te erkennen wat je ziet, ongeacht wat je ziet? Hier is moed voor nodig, maar hier is ook hulp voor nodig. Soms moet iemand je die spiegel voor houden.
Daarom zou ik iedereen aanraden dit boek te lezen en elk medemens de ruimte te geven zichzelf te kunnen zijn.
Dit boek is eerder geschreven en recent vertaald.
Op de cover staat Hoe vind je de moed om jezelf te zijn ongeacht de prijs?
De verantwoording; het geloof. Het hoort gewoon niet dat je homoseksueel bent.
De laatste pagina’s zijn treffend en zal ik nog meerdere malen teruglezen.
Als een dichter omschrijft hij - situaties, herinneringen, vrouwen.