Leuk om te lezen,
Recensie: Middernacht in de kerstboekwinkel van Jenny Colgan
Middernacht in de kerstboekwinkel is het vervolg op De kerstboekwinkel, het eerste boek van Jenny Colgan in deze serie. Vorig jaar las ik dat eerste deel, en ik vond het een prachtig kerstverhaal dat me helemaal in de kerststemming bracht. Mijn verwachtingen voor dit tweede boek waren dan ook hoog. Ik kreeg het geluk om via "Zin in feelgoodboeken" en uitgeverij L.S. Amsterdam een recensie-exemplaar te ontvangen.
Het verhaal volgt opnieuw Carmen, die een boekwinkel beheert in een klein Schots stadje. De winkel verkeert nog steeds in financieel zwaar weer, en Carmen vecht vastberaden om te voorkomen dat een rijke zakenman het pand overneemt om er een souvenirswinkel van te maken. Ze is dapper en volhardend en grijpt de kans wanneer een Amerikaans bedrijf haar winkel wil gebruiken voor een kerstfilm. Toch blijft de toekomst van de winkel onzeker. Tegelijkertijd bevindt haar relatie met haar vriend Oke zich in een moeilijke fase. Wanneer hij naar het buitenland vertrekt voor een project in het regenwoud, blijft Carmen met een gebroken hart achter, gedesillusioneerd in de liefde.
Het was leuk om de personages uit het eerste boek weer terug te zien, al moest ik in het begin even wennen en bedenken wie iedereen ook alweer was. De levendige beschrijvingen van Edinburgh brengen de stad prachtig tot leven, en de karakters zijn goed uitgewerkt. Toch had ik gemengde gevoelens over Carmen zelf. Haar neerslachtigheid en soms wat onvolwassen reacties na de breuk met haar vriend maakten haar een tikje frustrerend, en ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik haar even door elkaar wilde schudden.
Gelukkig brengt Rudi, de nieuwe oppas van haar neefjes en nichtjes, wat luchtigheid in het verhaal. Zijn speelse en liefdevolle omgang met de kinderen zorgde geregeld voor een glimlach op mijn gezicht, en zijn personage voegt wat humor en warmte toe aan het boek.
Hoewel Middernacht in de kerstboekwinkel zeker goed geschreven is, vond ik het eerste deel toch beter. In dit verhaal miste ik de magie van kerst die De kerstboekwinkel zo bijzonder maakte. Het voelde voor mij minder als een kerstverhaal en meer als een feelgood-drama met een vleugje humor. Toch bleef ik door de vlotte schrijfstijl nieuwsgierig naar de afloop.
Middernacht in de kerstboekwinkel is een fijne feelgood-roman die veel elementen van het eerste deel herneemt. Hoewel ik de kerstmagie een beetje miste, vond ik het alsnog een leuke leeservaring door de gedetailleerde beschrijvingen en humor. Mijn dank gaat uit naar "Zin in feelgoodboeken" en uitgeverij L.S. Amsterdam voor het recensie-exemplaar. Ik geef dit boek 3,5 sterren.