Prachtig boek met rijk plot
Ik had als pers de eer de debuutroman van Kim Linssen al voor verschijning te lezen, en ik heb er enorm van genoten. Ik had ook niet anders verwacht, want Kim werkt al jaren als ghostwriter, redacteur en manuscriptbegeleider. Als iemand weet hoe het moet, is zij het wel. Dat laat ze zien met deze roman over de raadselachtige dood van een bejaarde vrouw op een piepklein Noors eilandje, waar maar heel weinig mensen wonen.
Door haar beeldende schrijfstijl weet Kim de lezer vanaf de eerste pagina mee te trekken in die compleet andere wereld. Het boek gaat over Martin, een fietsenmaker uit Eindhoven die na de dood van zijn moeder naar dit eilandje gaat om over haar te praten met haar vroegere vriendin. Helaas blijkt deze vrouw net voor zijn komst te zijn overleden. Martin wil van alles over haar weten, maar de eilandbewoners houden hun lippen stijf op elkaar. Kim introduceert deze bewoners zorgvuldig en met veel liefde. Stuk voor stuk komen ze levensecht dichtbij, met hun eigen eigenaardigheden en karaktertrekken.Kim besteedt veel aandacht aan het uitwerken van alle personages en de beschrijving van het eilandje, ze zit ze heel dicht op de huid. Je krijgt haast het gevoel alsof je er zelf (tussen) rondloopt. De roman leest als een thriller, maar de plot is veel rijker dan een eenvoudige whodunit. Er komen een heleboel geheimen aan het licht. Een heerlijk eerste boek van Kim en vast niet haar laatste. Ik kijk nu al uit naar haar volgende. En toen ik het boek uit had, wist ik het zeker: ik moet echt nog eens naar zo’n eiland op de Poolcirkel!