Simone van der Vlugt meets Susan Smit en dan nóg leuker

Ik heb het geluk gehad de debuutroman van Mérie van der Rijt al te kunnen lezen voordat hij in de boekwinkel ligt. Ik heb ervan genoten. Simone van der Vlugt meets Susan Smit en dan nóg leuker. In dit sprankelende verhaal dat gebaseerd is op het leven van Maria van Aerden. Maria leefde in de zeventiende eeuw en liet haar sporen na in Leerdam, in de vorm van een hofje waar – nog altijd – alleen vrouwen mogen wonen.

Van der Rijt kruipt als een meesterverteller in de huid van Maria, die gebukt gaat onder haar tirannieke moeder. Ze wil zo graag bij haar weg, dat ze daar haar grote liefde Johannes voor opoffert; tenminste, zo lijkt het. Ze trouwt met de dertig jaar oudere Pieter, al ziet ze vreselijk op tegen de huwelijksnacht. En trouwens, waarom is dienstbode Anna zo ongemanierd? Het boek bestaat uit drie delen. Johannes blijft daarin een grote rol spelen. En de grote vraag is: komen de twee geheime geliefden uiteindelijk toch nog bij elkaar?

Maar deze vlotte roman is veel meer dan een spannend, ontroerend liefdesverhaal. Dit boek schetst een beeld van een sterke, intelligente vrouw, die haar tijd ver vooruit was. Het leven in de zeventiende eeuw wordt uitvoerig beschreven, zo, dat je in je hoofd een paar eeuwen terugreist. Doordat het boek veel dialogen bevat, leest het erg prettig. Van der Rijt heeft er ook de nodige humor in verwerkt.

Chapeau voor deze nieuwe schrijver. Ik kijk nu al uit naar haar volgende boek!

Meer recensies van Lydia van der Weide