Noodzakelijk en prachtig boek

M70 13 juni 2022
Tessa Leuwsha heeft wat mij betreft met ‘De wilde vaart’ een prachtig boek geschreven over de veerkracht van Suriname. Op een mooie manier vervlecht ze haar huidige leven vol van uitdagingen met haar familiegeschiedenis en de geschiedenis van Suriname. Met een boot vaart ze samen met haar man door Suriname. De ontmoetingen onderweg met de nazaten van slaafgemaakten, contractarbeiders en Inheemsen, leren je veel over de impact van het koloniale verleden door alle generaties heen. Je voelt in elke ontmoeting de zwaarte van het verleden. Dit alles in een setting van ongerepte, grillige natuur en verlaten plantages waar je door haar beschrijvingen het bloed, zweet en de tranen bijna letterlijk kunt voelen. Decennialang onderdrukt worden én bestempeld tot onder- en mindergeschikt is in de genen gaan zitten. Tegelijkertijd is het ook een hoopvol boek. Haar beschrijvingen van de omgeving op elke plek die ze aandoen maken je nieuwsgierig naar de schoonheid van Suriname. En elke bladzijde groeit je bewondering voor de veerkracht die deze mensen in zich hebben. Hoe ze met weinig middelen de eindjes aan elkaar knopen, leven in het nu en gastvrijheid en delen als vanzelfsprekend beschouwen. Door het lezen van dit boek ben ik me meer bewust geworden van de noodzaak tot erkenning en excuses voor het leed dat destijds is aangedaan. Dit is zo’n boek waarbij je kunt genieten van het verhaal, maar tegelijkertijd ook tot nadenken wordt aangezet. Wat mij betreft een noodzakelijk boek!

Meer recensies van M70