Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Weinig smaakmakers

Een volgend kookboek onder de noemer ‘Gezonder eten met het hele gezin’ is geschreven door Dayenne Bos. Zij heeft een blog, Dayenne’s Food Blog, over gezond eten voor het hele gezin, gluten-, suiker- en koemelkvrij! Zo is dit boek er dus ook één in de reeks ‘Foodbloggers schrijven hun eigen kookboek’. Het boek heet 100% puur.  

Dayenne Bos is na vage gezondheidsklachten begonnen met een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Inmiddels is zij dan ook natuurvoedingsadviseur en orthomoleculair voedings- en suppletietherapeut. Zij vindt het belangrijk om met iedereen haar kennis te delen en doet dat via haar blog en boek. Haar uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.  

In de eerste 25 pagina’s van het boek wordt uitgelegd wat gezond eten inhoudt. Hoe voeding en gezondheid samengaan. In zo weinig pagina’s proberen uit te leggen wat je lichaam nodig heeft, roept toch altijd meer vragen op dan er beantwoord worden. Wanneer je meer boeken over dit onderwerp hebt gelezen, kom je tot de conclusie dat die andere boeken je beter informeren. Wat niet wegneemt dat je wel geïnspireerd kunt raken door de meer dan 100 recepten die volgen.  

Bij het ontbijt komen bijvoorbeeld pannenkoekjes zonder tarwe en koemelk aanbod en ook het bananenbrood met bosbessen ziet er aantrekkelijk uit. In het hoofdstuk daarna komen de lunch, soep & salades voorbij. Hier spreekt vooral de Farinata van kikkererwtenmeel tot de verbeelding: een soort hartige pannenkoek voor bij de soep of lekker met hummus.  

Bij alle recepten is de benodigde ingrediëntenlijst niet lang. Dat maakt ook dat je tijdens het lezen van de recepten al zelf extra smaakmakers aan het toevoegen bent. Ook bij de recepten die bij het Diner worden gegeven. Bij het onderstaande recept Gierst met geroosterde pompoen (al vaker bereid) wordt hier thuis dan ook zeker chilipoeder toegevoegd. Andere voorbeelden bij Diner zijn: risotto van haver, boerenkoolstamppot van zoete aardappel en pizza met een bodem van quinoa.  

De laatste twee hoofdstukken behandelen de taart, cake, dessert en chocolade. De zoetmakers in deze recepten zijn dadels, honing en kokos. Voor wie echt niet zonder chocolade kan, wordt gebruik gemaakt van rauwe cacao. Dit alles kan resulteren in een gezonde chocolademousse en een courgette-walnotenbrownie.   Het boek van Bos kan dus goed dienen voor de nodige inspiratie wanneer je jouw eetgewoontes (en die van je gezin) drastisch wilt veranderen, maar voor de echte informatie en achtergrond moet je ergens anders zijn.  

Gierst met geroosterde pompoen

Gierst is een gezond, glutenvrij oergraan dat vanwege de grote hoeveelheid magnesium goed is voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast is gierst rijk aan fosfor, wat ten goede komt aan de vorming van bot- en celweefsel in het lichaam. Ook zitten er veel antioxidanten in gierst, die goed zijn tegen de schadelijk effecten van vrije radicalen. Goed idee om het eens op het menu te zetten dus, helemaal als je hem combineert met pompoen. Naast Vitaminen A, ijzer, selenium bevat pompoen ook diverse stoffen die stress tegengaan, verlichtend werken bij artrose en de werking van de milt ondersteunen.   

4 personen
1 flespompoen
1 venkel
extra vierge olijfolie
200 g gierst
1 ui
2 teentjes knoflook
500 ml groentebouillon
1 handje verse salieblaadjes
versgemalen peper
snuf Keltisch zeezout
schapenfeta of geitenkaas
handje pijnboompitten   

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de flespompoen in blokjes en de venkel in dunne ringen. Leg op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zet ze ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze bijna gaar zijn.  

Rooster de gierst 1 of 2 minuten op middelhoog vuur, totdat er een nootachtige geur vrijkomt en de eerste zaadjes gaan springen of beginnen te verkleuren. Blijf constant roeren! Spoel de gierst af in een zeef onder de kraan.  

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm wat olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur even aan. Voeg de gierst en de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de gierst ongeveer 20 minuten zachtjes koken en de bouillon opnemen. Indien de gierst eerder droog kookt, kun je een extra scheutje water toevoegen.  

Zet het vuur na 20 minuten uit en voeg de pompoen en fijngesneden salieblaadjes toe. Laat het geheel nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan. Breng op smaak met wat peper en zout. Serveer met wat verbrokkelde schapenfeta (of zachte geitenkaas) en pijnboompitten.   

TIPDoor de gierstkorrels voor het koken te roosteren en onder de kraan af te spoelen, krijgen ze een heerlijke nootachtige smaak. Je zou het roosteren en afspoelen ook over kunnen slaan, maar houd er rekening mee dat je dan een soort gierstpap krijgt in plaats van losse korrels.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!