Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het positieve en het negatieve van een geloofsgemeenschap

Maaike Ebbinge 06 november 2015

Altijd vrolijk is de debuutroman van kinderboekenschrijfster Anke Kranendonk. Vijftien jaar heeft ze aan dit boek gewerkt. Een roman waarin ze haar eigen verhaal over het opgroeien binnen een geloofsgemeenschap wil delen met haar lezers.

De eerste levensjaren van Aaf van Pommeren zijn zorgeloos. Het gezin waarin ze opgroeit gaat op zondag naar de kerk maar de rest van de week speelt geloof geen grote rol. Dat verandert drastisch wanneer haar ouders er voor kiezen om lid te worden van de nieuwe Evangelie. Samen met haar broer Rim beseft Aaf wel degelijk dat de veranderingen ingrijpend zijn, maar als kind heb je daar geen invloed op. De weg die haar ouders zijn ingeslagen heeft grote gevolgen; zij worden het voorgangersgezin. Met deze nieuwe rol is er geen rustig moment meer in huis. De deur wordt constant platgelopen en logees in de kinderkamer zijn geen uitzondering. En altijd, altijd wordt er gebeden en gezongen. "Altijd vrolijk, altijd vrolijk, Alle dagen zonneschijn. Volle blijdschap is Gods gave, Laat ons altijd vrolijk zijn."

De eerste helft van de roman sleept zich hierin voort. Wellicht is al die ruimte nodig om zowel de positieve als de negatieve kanten van het leven binnen de Pinkstergemeente te laten zien. Maar als lezer ben je een keer klaar, je wilt eruit en je bent dan ook blij wanneer Aaf de eerste stappen naar haar vrijheid durft te zetten.

Aaf zoekt en vindt haar eigen weg in de grote stad van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ze komt regelmatig in situaties terecht waarin haar diepgewortelde angst voor Satan op de proef wordt gesteld. Daarnaast leert zij omgaan met gevoelens waar elke adolescent tegenaan loopt. Doordat ze is opgegroeid in zo’n compleet andere wereld, waarin geloof een allesoverheersende rol speelt, levert dat enkele hilarische situaties op.

Aaf begint zich los te maken van het geloof en wil dit doen zonder radicaal de banden door te snijden. Dit om de relatie met haar ouders niet zodanig te beschadigen dat ze in de toekomst niet meer met elkaar om kunnen gaan. Dit gevecht wordt duidelijk en in eenvoudige taal beschreven. “Haar ouders zaten niet op de tribune, ze waren er nog nooit geweest. Ze had ze wel eens uitgenodigd om een wedstrijd mee te maken, maar vader moest preken. (...) ‘Moet je nu zo nodig ook op de dag van de opstanding in dat water liggen?’ had vader gevraagd, waarop het antwoord in haar keel verklonterde en ze zwijgend de hoorn erop had gelegd. (...) Vader had die keer teruggebeld met de mededeling dat de lijn zomaar verbroken werd. ‘Ja,’ had ze gezegd, ‘fijne feestdagen.’ ”

Anke Kranendonk is dus zelf opgegroeid in een gemeenschap die vergelijkbaar is met die waarin haar hoofdpersonage Aaf opgroeit. Haar ouders hebben haar warm en liefdevol opgevoed, waardoor het voor haar niet eenvoudig was om te voelen en te weten dat zij zich in die gemeenschap niet thuis voelde en afstand wilde nemen. Dit ‘gevecht’ heeft Kranendonk weergegeven in deze roman. Het is wel een onderwerp waarin je geïnteresseerd moet zijn, wil je deze roman gaan lezen. Zeker in de eerste delen van het boek, die vele gezangen bevatten, word je als lezer op de proef gesteld. Heb je interesse in deze wereld? Ben je hier nieuwsgierig naar? Dan is dit boek wellicht iets voor jou. Het is de auteur namelijk goed gelukt om de wereld binnen het geloof weer te geven. Je voelt de beide kanten van het leven binnen een geloofsgemeenschap duidelijk: zowel de positieve als de negatieve.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur