Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bakpareltjes

Maaike Ebbinge 06 oktober 2015

Een nieuw bakboek. En wat voor één! Echt zo dik als een bijbel. Hebben we eigenlijk nog wel een bakboek nodig? Er zijn er al zoveel. En ook echt al hele mooie. De Bakbijbel van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt) blijkt van zeer toegevoegde waarde zijn. Het antwoord op de vraag is dan ook volmondig ‘JA’.

In eerste instantie valt het niet zo op. Je slaat het boek ergens open, bladert en ziet alle standaard klassieke recepten voorbij komen. Maar hoe verder je kijkt en hoe langer je leest, hoe enthousiaster je wordt. Dat kan niet missen.

Je moet alleen echt gaan lezen. De recepten lijken lang, zie ook het onderstaande recept voor boterkoek. Dit komt vooral omdat er in het recept veel bruikbare tips en adviezen worden gegeven. Eigenlijk bij elke stap. Wanneer je elke stap dan ook tot op de letter volgt, kan er gewoon weg niets meer mis gaan. Daarnaast wordt je heen en weer verwezen naar How-to’s en uitleg over alle verschillende basisrecepten. En dit is precies wat je wilt bij het bakken van koekjes en taarten. De scheikunde in de keuken vereist precisie en die wordt hier gegeven.

Na enkele begrippen en techniekenuitleg begint het boek met de How-to’s. Hier worden 18 basistechnieken zeer uitgebreid uitgelegd aan de hand van foto’s. Het maken van bijvoorbeeld bladerdeeg, karamel en nogatine. In het hoofdstuk erna worden de Basisrecepten gegeven welke je ook vaker nodig gaat hebben. Zo leer je hier wat het verschil is tussen de Franse en de Italiaanse  meringues en banketbakkersroom en botercrèmes.

En dan gaat het feest pas echt van start. Bij elkaar meer dan 160 bakrecepten onderverdeeld in de hoofdstukken koek & koekjes, cakes, taarten, gebak, friandises, desserts en wafels, poffertjes & pannenkoeken.

Het boek sluit af met het hoofdstuk ‘Nooit meer misbaksels’.

Wanneer je zo lekker aan het lezen bent, begint het ook op te vallen dat het niet allemaal standaard basisrecepten zijn. De handtekening van Rutger van den Broek wordt zichtbaar. De bakpareltjes komen tevoorschijn. Zo staan er na de kletskoppen, gevulde hazelnootkletskoppen. En bij de cantuccini, staan chocolade-pistachecantuccini en sinaasappelcantuccini. Met elke bladzijde die je omslaat wordt het lekkerder en lekkerder en krijg je steeds meer zin om de keuken in te duiken. De schitterende foto’s bij elk recept helpen daar ook zeker bij.

Boterkoek
Klassieke boterkoek, voor ongeveer 50 stukjes 
Vaak wordt boterkoek die je zelf bakt te hard en te droog, maar deze niet! Net als bij de bakker zijn dit smeuïge stukken boterkoek, aan de buitenkant knapperig en heerlijk rijk van smaak. Het perfecte comfortfood!

Voor het deeg
-       375 gr bloem
-       340 gr roomboter, op kamertemperatuur
-       270 gr witte basterdsuiker
-       ¼ tl zout
-       ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp 

Verder nodig
-       boter, om in te vetten
-       1 ei, losgeklopt 
(Gebruik voor boterkoek uitsluitend roomboter, dit bepaalt grotendeels de smaak van het eindproduct.)

Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier (verwijzing). Gebruik liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopte ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Deze boterkoek is goddelijk. Zelf gemaakte boterkoek wil nog wel eens droog uitvallen.  Maar deze zeker niet en dat geheim blijkt te zitten in de juiste hoogte van de koek. Dus gebruik deze hoeveelheden en bakvormmaat of pas ze goed naar verhouding aan.

Nog een paar praktische mededelingen over dit boek: alle ingrediënten zijn natuurlijk uitstekend te vinden in de meeste supermarkten en anders wel op internet. En met de receptenindex en het register achterin kan je elk recept zo weer terugvinden.

Als je wilt bakken;
Meer wilt bakken;
Leren bakken in welke vorm dan ook;
Dan is dit gewoon het juiste boek.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!