Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Fluweelzacht en met veel liefde

Maaike Ebbinge 13 oktober 2014

De liefde voor chocolade spat van de mooie, voornamelijk paarse, pagina’s af. Het is een enorm groot, zwaar kookboek van 450 pagina’s. Een paar recepten zonder foto, maar de meeste zijn voorzien van oogstrelende, chocolade druipende creaties. Er staan ook zo’n 360 foto’s in bij zogenaamde ‘stap voor stap’ recepten. Dit alles is het nieuwste boek van de Franse patisserie kok Christophe Felder, Chocolade.
Met dit mooie boek op schoot had ik het gevoel dat ik jarig was en dat al het geluk er even alleen voor mij was. Ik liet mij dan ook verleiden om het mooiste als eerste te maken. Zelfs met de kennis in mijn achterhoofd dat koken met chocolade ongeveer de ‘hogere wiskunde’ onder het bakken is. Ik kan aardig taarten, koekjes en cakes bakken, maar verfijnde patisserie is een treetje hoger. 
Alle voorbereidingen getroffen: een vrije zaterdag, alle ingrediënten in huis en ik had al een mooi plaatje in mijn hoofd hoe wij dezelfde avond als gezin van dit dessert gingen snoepen. Het mag duidelijk zijn; het is niet (geheel) gelukt.
Nu de vraag of dit aan mijn bakkunsten ligt of dat er iets niet klopt in het recept. Hier roep ik jullie hulp in! Wanneer jullie het onderstaande recept lezen krijgen jullie dan ook overheerlijke, fluweelzachte chocolademousse maar helaas keihard bladerdeeg? 

Millefeuille met chocolade en koriander
Ingredienten voor 10 personen
Voor de chocolademousse
4 eieren
125 g fijne kristalsuiker
150 g pure chocolade met 70% cacao
100 g zachte boter
5 g Korianderpoeder 

Voor het eenvoudige chocoladebladerdeeg
250 g bloem
30 gr cacao
1,3 dl koud water
45 g boter, gesmolten, lauw
5 g fleur de sel
160 g boter (1 blok)
50 g poedersuiker 

Speciaal Keukengerei
Spuitzak met glad spuitmondje 

Voorbereiding: 1 uur + 3 uur koelen 
Bereiding: 25 minuten 

Chocolademousse
Klop de eieren en suiker in circa 10 minuten met een mixer wit, schuimig en heel luchtig. Smelt de fijngehakte chocolade au-bain-marie op 35-40 °C, voeg de in blokjes gesneden boter toe (haal hem het liefst 1 uur voor gebruik uit de koelkast!) en roer tot de massa glad en lauw is. Schenk de gesmolten chocolade voorzichtig bij de eierbasis. Voeg het korianderpoeder toe. Draai de mengkom terwijl u van boven naar beneden spatelt, bij voorkeur met een rubberen spatel. Gebruik beslist geen garde, want dan zakt de chocolademousse in. Doe de chocolademousse in een spuitzak en laat hem circa 30 minuten opstijven in de koelkast. 

Eenvoudig chocoladebladerdeeg
Zeef de bloem en de cacao boven een kom. Meng geleidelijk het koude water, de lauwe gesmolten boter en het zout erdoor, tot u een samenhangend en vrij stevig deeg heeft. Wikkel dit basisdeeg in plasticfolie en laat het twee uur rusten in de koelkast.
Rol het basisdeeg uit tot een vierkant van 1 cm dik. Rol de boter uit en leg hem in het midden van het deeg. Vouw de hoeken van het deeg over de boter. Rol het deeg uit en vouw het in drieën. Keer het deeg een kwartslag.
Leg het bladerdeeg 10 minuten in de koelkast. Herhaal alle handelingen: rol het deeg uit en vouw het weer in drieën. Toer het deeg zo vijf keer. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40x30 cm: doe dit door eerst in de lengte uit te rollen zonder het direct de gewenste afmeting te geven; rol het dan iets in de breedte uit, dan weer in de lengte en ga zo door tot het deeg de gewenste afmetingen heeft. Bewaar het teveel in de vriezer voor een andere keer.
Dek het deeg dat u wilt gebruiken af met bakpapier en leg er een bakplaat op. Bak het deeg op deze wijze 25 minuten op 180 °C. Laat het gebakken bladerdeeg afkoelen en snijd het in de lengte in 3 repen.
Zet de oven op 220 °C.
Gebruik een fijne zeef om het deeg met poedersuiker te bestuiven. Laat de bovenkant van het deeg een paar seconden karamelliseren in de oven. Laat afkoelen. 

Samenstelling en afwerking
Spuit de chocolademousse in een dikke strepen op een reep bladerdeeg. Dek af met een volgende reep bladerdeeg, breng weer een laag chocolademousse aan en dek af met het laatste stuk bladerdeeg. Nu is uw millefeuille klaar!
 

We hebben het ’s avonds opgelost door nog even snel roomboterkoeken bij de supermarkt te halen en daar de mousse op te spuiten. Ook lekker. Ik ga het in de toekomst zeker nog een keer proberen, maar zoek dan eerst mijn oude recept voor bladerdeeg op en kijk wat er anders gaat. Ik ga op onderzoek uit. Daarnaast ga ik dit boek zeker nog wel vaker pakken; op de dagen dat ik aan een heerlijke uitdaging toe ben. Het boek voorziet echt in alle mogelijke technieken, basisrecepten, uitdagingen en wonderschone zoetigheden, zoals Mozaïektaart mango-chocolade, earlgreytaart, stammetje met vijf soorten chocolade, herfstblad (ziet er heel mooi uit: mousse, met meringue en getempereerde chocolade), bonbons en de zondige notenreep. En dit alles met plakken en plakken chocolade. Hoe fijn kan het zijn?!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!