Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Echt Italiaans bakken!

Maaike Ebbinge 29 december 2015

Drie op een rij. Je ziet ze momenteel in elke boekwinkel liggen. Groen-wit- rood: de Italiaanse vlag of de kerstkleuren? Slim om in dit jaargetijde een leuke serie kookboekjes uit te geven met de juiste (kleine) prijs om makkelijk cadeau te doen.
De uitgever van De zilveren Lepel (hét Italiaanse kookboek) heeft een mooie serie uitgegeven: PastaDolciPizza. Elk boekje bevat 75 recepten, die allemaal voorzien zijn van een mooie foto.

Dolci, het bakboek, “is gericht op beginnende koks.” Van de 75 recepten zijn er 55 gekwalificeerd als makkelijk en 20 als gemiddeld. Er hadden meer gradaties gebruikt kunnen worden. Zo staat het recept dat onder aan deze recensie staat gerangschikt als makkelijk in het boek. Het is dan ook niet het meest ingewikkelde om te maken, maar om het resultaat van de foto te bereiken, moet je van goede huize komen. Overigens geen probleem, wanneer ze geheel anders uit de oven komen dan op de foto, want ze zijn dan nog steeds goddelijk lekker.

Bij Dolci denk je aan zoetigheden. Dat klopt, het zijn uitsluitend recepten voor koekjes, cakes en taarten. Het moet allemaal de oven in. Een bakboek dus.
Er zijn vier hoofdstukken welke allemaal vooraf worden gegaan door een basisrecept welke met stap-voor-stap foto’s worden verduidelijkt.
Het eerste hoofdstuk zijn de koekjes. Met als eerste recept Chocolate Chip Cookies. Dit hoofdstuk beslaat een derde van het gehele boek. Mooie koekjes, lekkere koekjes met als finale klapper natuurlijk de Cantuccini.
Dan volgen de cakes. Begonnen wordt met een Sinaasappeltulband. Het doet allemaal heel Italiaans aan: sinaasappels, amandelen en citroenen. Deze ingrediënten komen veel voor in dit kookboek en maakt het daardoor ook echt anders dan een Nederlands bakboek.
Bij de taarten beginnen we met het basisdeeg: een kruimeldeeg. Kijk, wanneer je dit deeg onder de knie krijgt, kan je uit dit boek direct 19 taarten maken! Dat maakt het wel makkelijk!
Het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor het gevuld gebak. De vlaai gevuld met kersen, walnoten, ricotta of een ander heerlijk ingrediënt. Deze recepten zijn de moeilijkere recepten uit dit boek. Maar ze zijn duidelijk geschreven en ook nog bedoeld voor de beginnende bakkers.

Een heerlijk, echt Italiaans, bakboek. Daarom ook heel leuk voor de meer ervaren bakkers onder jullie, want het zijn echt andere recepten dan in Nederlandse bakboeken. Dat maakt dit kookboek(je) echt leuk!
Even terugkomend op het kookboek De Zilveren Lepel: de recepten uit dit boekje zijn daarin niet  terug te vinden. Het is dus echt een aanvulling.
Maak de onderstaande koekjes. Ze toveren bij iedereen een glimlach op het gezicht. Want je waant je onder de Siciliaanse zon!

“Nzuddi” Biscotti alle Mandorle
Siciliaanse amandelkoekjes 

Makkelijk

Voorbereidingstijd: 40-50 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Calorieën per koekje: 102
Voor 35 koekjes 

Ingrediënten
200 g bloem
1 tl kaneel
200 g amandelen, geroosterd en gehakt
200 g superfijne tafelsuiker
1 el fijngeraspte sinaasappelschil
2 eieren
2 tl bakpoeder
sap van ½ citroen 

Als decoratie
100 g superfijne tafelsuiker
3 el kaneel
100 g gepelde amandelen, geroosterd en gehalveerd 

Verhit de oven tot  180°C. Bekleed 1-2 bakplaten met bakpapier.
Zeef de bloem en kaneel in een grote kom, voeg de gehakte amandelen, suiker en sinaasappelschil toe, en meng alles goed. Stort het mengsel in een hoop op een werkvlak, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in. Kluts de eieren met een vork en doe er dan het bakpoeder en citroensap bij. Blijf met de vork kloppen tot je een dik en iets kleverig mengsel hebt.
Meng de suiker en de kaneel voor de decoratie in een ondiepe kom.
Neem telkens 1 theelepel van het deegmengsel, draai er tussen je handen kleine balletjes van en rol ze door de kaneelsuiker. Leg de balletjes met royale tussenruimte op de geprepareerde bakplaten en druk er een hele geroosterde amandel in. Zet de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven, of tot ze licht goudbruin zijn.
Haal ze eruit en laat ze voor het serveren op een rooster afkoelen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur