Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leuke aanvullingen op je kook-repertoire

Maaike Ebbinge 01 december 2015

Delicious is een maandelijks verschijnend foodtijdschrift, dat niet alleen in Nederland maar wereldwijd wordt uitgegeven. Valli Little werkt voor Delicious in Australië. Zij schrijft daar vele recepten die ook in de Nederlandse editie veelvuldig geplaatst worden. Daarnaast wordt van haar recepten zeer regelmatig een nieuw kookboek uitgegeven.
Nu, vlak voor de feestdagen, wordt er een serie uitgegeven met een mooie prijs voor menig schoen of sok. Deze kookboeken zijn samengesteld uit eerder verschenen kookboeken en agenda van Delicious.

Eén boek uit deze serie is Delicious, 60x easy recepten.
Makkelijke recepten. De gemiddelde bereidingstijd is voor de helft van de recepten rond de 20 minuten en voor de andere helft rond de 45 minuten. Met een paar uitschieters naar boven en een paar naar beneden. Deze tijden gelden dan wel nadat je de ingrediënten zo hebt klaar staan als in de ingrediëntenlijst vermeld staat: fijngesneden, gehakt, geraspt, gestoomde jasmijnrijst voor erbij…

Zo wordt hier een mosselrecept klaargemaakt in 10 minuten. Ja, met panklare mosselen! Maar we weten allemaal, dat je daar wel even mee bezig bent. Mosselen wassen en tikken op die beestjes om te kijken of ze nog leven. Dat gaat je zeker niet allemaal lukken in 10 minuten.
Je moet elk recept dus echt goed lezen om te bepalen hoeveel tijd er in de keuken nodig gaat zijn.

In het voorwoord zegt Little: “In Easy laten we zien hoe je in weinig tijd een heerlijke maaltijd kunt maken.”
Hierboven hebben is de tijd reeds besproken. Nu de heerlijke maaltijd.
Natuurlijk kan dit boekje je op leuke en lekkere ideeën brengen. Leuke aanvullingen op je keuken-repertoire. Maar het zijn zeker niet allemaal (volledige) maaltijden. Vaak zit er helemaal geen groente bij: homemade gehaktbrood, jachtschotel met gnocchi, orzo met wilde paddenstoelen en truffel. Of slechts 120 gr diepvriesdoperwten voor 4 personen. Voor een goede maaltijd moet je het recept zelf gaan aanvullen.

De zestig recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken: Pasta en risotto (geen risotto gevonden), Gevogelte (lees kip), Varkensvlees, Lamsvlees, Rundvlees, Zeebanket en Vegetarisch.
Op elke linker pagina staat het recept en op de rechter pagina een foto. Zoals je van Delicious mag verwachten zijn de foto’s zeer aantrekkelijk.
Als laatste een duidelijk register.
Verder geen poespas, maar dat hoeft ook niet.

Uit het hoofdstuk Varkensvlees:
Italiaanse varkenshaasjes
hoofdgerecht (4 personen) 
600 g aardappels (bijv. desiree), geschild, in stukken van 3 cm
2 el olijfolie
1 tak rozemarijn, naaldjes fijngesneden
2 varkenshaasjes (elk van ± 500 g), doormidden gesneden
8 dunne plakjes (platte) pancetta*
250 g kerstomaatjes, aan kleine trosjes
pesto, voor erbij
ook nodig: een bakplaat, ingevet 

Verwarm de oven voor op 200°C.
Blancheer de aardappels 5 min. in een pan met gezouten kokend water en giet ze af. Schik ze naast elkaar op de bakplaat, schep ze om met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi ze met wat zout en peper en rooster ze 20 min.
Vermeng intussen de rozemarijn, knoflook en 1 eetlepel olijfolie. Bestrijk de varkenshaasjes hiermee, omwikkel elk stuk met 2 plakjes pancetta en zet dit vast met keukentouw of cocktailprikkers.
Bestrooi ze met wat zout en peper. Schik ze tussen de aardappels op de bakplaat en rooster ze nog 15 min. mee. Leg de tomaatjes erbij en rooster alles nog 5 min., tot de aardappels goudbruin kleuren, de stukken varkenshaas gaar zijn en de tomaatjes net wat zachter worden.
Serveer het vlees met de aardappels en tomaatjes en schep er wat pesto op.
Bereiden ±10 min. / oven ± 45 min. 
*Pancetta is in zout ingemaakt buikspek dat twee weken rijpt. Het is plat of opgebonden tot een rol te koop. De platte soort wordt in de keuken gebruikt; de opgerolde soort is (rauw) vaak onderdeel van een schotel antipasti.

In een ander recept laten ze zien hoe je zelf verse pesto kunt maken. Daar wordt duidelijk naar verwezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!