Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voorbij de dolma’s en tzatziki

Maaike Ebbinge 13 april 2017
Olijfolie wordt goud, olijven zilt en de feta romig: ingrediënten komen tot leven in het kookboek Griekenland. Met enorm veel kennis en passie voor de Griekse keuken omschrijft Rianne Buis de vele recepten in dit omvangrijke boek.
Het is het complete, opnieuw uitgegeven, naslagwerk geworden van de Griekse keuken. Ontelbaar veel recepten en uitleg over de verschillende ingrediënten laten dan weinig ruimte over voor foto’s. Het is dan ook echt een kookboek en geen fotoboek.

Buis is kookboekenschrijfster, schrijft Mediterrane recepten voor Trouw en heeft gewerkt voor Allerhande. Zij heeft jarenlang in Griekenland gewoond en heeft zich daar verdiept in de plaatselijke keuken. Daardoor kan zij ons meenemen naar de verschillende regio’s en ons verder laten kijken dan die paar bij ons bekende Griekse recepten.
In de vele informatieve stukken, die het boek ook bevat, wordt vertelt over de verschillende ingrediënten. Zo kom je bijvoorbeeld alles te weten over olijfolie, kazen en de vele groenten die gebruikt worden. De vele leuke weetjes die tussen de recepten door staan, maken het lezen van dit boek een feest. Zo is kaviaar ooit volksvoedsel geweest en is Ouzo drinken een kunst.

Al deze informatie staat in een ruim 440 pagina’s tellend boek. Echt een dikke pil met een harde kaft eromheen.
Voor de opzet zijn de recepten ingedeeld in 17 hoofdstukken. De hoofdstukken volgen de maaltijd: via de vele soorten voorgerechten en soep gaan we naar recepten die een eigen ingrediënt als hoofd kenmerk hebben, denk aan olijfolie, kaas en yoghurt. Dan volgen de groenten, sauzen, vis en vleesgerechten, pasta en rijst en brood. De hele reeks wordt afgesloten met desserts en gebak.

Het is echt niet mogelijk om hier op deze plaats een goede omschrijving te geven van een paar recepten. Echt de hele keuken van een Mediterraan land komt voorbij. En zoals je weet zijn dat landen die van koken houden. Neem aan dat het in dit boek echt verder gaat dan de gevulde wijnbladeren. Ook al zijn deze natuurlijk vertegenwoordigd met een inleidend verhaal en zo’n 10 recepten.
Ook de verscheidenheid van het land zelf wordt duidelijk. Je hebt de vele kusten en eilanden waar veel vis en zeevruchten worden gegeten en je hebt de bergachtige binnenlanden waar de gerechten van Arabische oorsprong nog opgediend worden. Griekenland heeft een rijke cultuur en dat zie je in haar keuken terug.
Verder is het een hippe keuken! Zij sluit uitstekend aan bij onze hang naar vers koken met lokale producten die we alleen bereiden in het juiste seizoen.

Heb je interesse in de Griekse keuken? Wil je verder kijken dan de dolma’s, souvlaki’s en tzatziki dan is dit het kookboek echt iets voor jou.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur