Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kom maar door met dit Hollandse Superfood

Maaike Ebbinge 06 februari 2015

Wanneer je al een jaar lang elke morgen havermoutpap van amandelmelk, appel en kaneel eet, is dit boek een heerlijke verrijking. Elke dag starten met havermout doe je omdat het goed voor je lichaam is en omdat je toch, stiekem, die paar dwarszittende  kilo’s erdoor hoopt kwijt te raken.
Om te beginnen eerst wat informatie over havermout. Het is een goed voedingsmiddel of zoals we tegenwoordig hip zeggen, een superfood.
Door de lage glycemische index worden de koolhydraten langzaam omgezet in glucose waardoor je lichaam er de maximale energie uithaalt en je niet zwaarder maken. Ideaal. Met een ontbijt van havermout kan de dag goed beginnen. Daarnaast bevat haver geen gluten, maar wel essentiële aminozuren waardoor het ook als vleesvervanger te gebruiken valt.
Haver is een superfood, groeit op onze eigen bodem en heeft daardoor als bijkomend effect een zeer gunstige eco-footprint.

De liefde voor het product en de liefde voor elkaar, tussen de twee auteurs Pascalle Bonneier & Mathijs Kok, spat van de maagdelijk witte bladzijdes van dit kookboek af. Een fris en overzichtelijk boek is het geworden. Wat direct opvalt, is de originele index; elk gerecht weergegeven met een foto en het paginanummer er groot boven. Het zoekt daadwerkelijk heel handig op. Blijkbaar sla je bij het doorbladeren van een kookboek op hoe het gerecht eruit ziet dat je het meeste aanspreekt en niet zozeer hoe het heet. Deze index is ook gebruikt als omslagfoto.
De auteurs hebben elkaar vanaf hun eerste afspraakje verleid met havermout en zijn sindsdien dagelijks bezig met het maken van nieuwe recepten. Op aandringen van familie en vrienden zijn de een Instagramprofiel begonnen, waaruit dit kookboek voortkwam.

Havermoutje bevat natuurlijk veel ontbijtgerechten, maar daarnaast leuke opties voor de lunch, snack en zelfs diner. Stel je bij de diners niet al te veel voor, daar hoef je het boek niet voor te kopen, maar voor de rest van de dag zijn er veel fantasierijke opties om gezond de dag door te komen.
Denk bij ontbijt aan een havermoutcappuccino, chai havermoutje, zomerse watermeloen met havermout (nog even wachten) en haverpannenkoek met kersen (zie recept hieronder). Bij lunches wordt  vooral veel aandacht gegeven aan het zelf maken van allerlei broden en de mooie havermoutburger en haverbroodtosti. Onder de snacks bevinden zich klassiekers zoals pepernoten, paaseitjes en de muffin. De muffin is omgebouwd naar een gezonder exemplaar door gebruik te maken van banaan.
Dat is wat veel in dit boek gebeurd, eigenlijk continu, en soms erg ver doorgevoerd; voor elk ingrediënt wordt een gezondere variant opgesnord. Zo wordt melk vervangen door sojamelk of amandelmelk, boter door kokosolie en suiker door honing. Maar hé, je kan zelf natuurlijk anders bepalen. Zo heb ik voor het onderstaande en overheerlijke recept gewone melk en boter gebruikt.

Haverpannenkoeken met Kersen
Pannenkoeken! Wie houdt daar nu niet van? Wij zijn er in elk geval dol op, zeker op deze gezonde versie.
Voor 2 personen

Benodigdheden:
keukenmachine
koekenpan

Ingrediënten:
70 gr havermout
100 gr havermeel
150 ml sojamelk
7 kersen zonder pit
10 gedroogde cranberry’s
10 blauwe rozijnen
1 ei
1 eiwit
1 tl kaneel
2 el kokosolie 

Zo maak je het:
1.     Doe alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in de keukenmachine. Mix kort totdat alles fijngemalen is. Als het goed is heb je nu een smeuïg beslag. Is het beslag te dun, dan kun je er wat havermeel bij doen. Is het beslag te dik, dan kun je er nog wat sojamelk aan toevoegen.
2.     Zet vervolgens de koekenpan op middelhoog vuur en doe er 1 eetlepel kokosolie in. Schep de helft van het beslag in de pan en verdeel het goed over de bodem.
3.     Bak de pannenkoek totdat deze aan beide kanten lichtbruin is. Herhaal met de andere helft van het beslag. Neem de tijd om te genoten van dit heerlijke ontbijtje.

Havermeel maak je door havervlokken in de keukenmachine fijn te malen.
Zoals je leest, is het recept niet bedoeld voor een zeer fanatieke (thuis)kok. De moeilijkheidsgraad van het gehele boek ligt dan laag. Dat kan voor een onervaren kok fijn zijn. Voor de ervaren kok kan de meerwaarde liggen in het leren kennen van een nieuw product met al zijn verschillende mogelijkheden. Aan de (gezondere) slag!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!