Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Goed gekruid genieten

Maaike Ebbinge 13 maart 2015

Het boek Spice Wise is ontstaan uit een droom die gedwongen uitkomt. De SVH-meesterkok Michel Hanssen werd door ziekte overvallen en moest daarom zijn zware werk in een professionele keuken neerleggen. Én mocht ook vooral geen zout meer eten. Wat nu? Zeeën van tijd en een nieuwe uitdaging in de keuken.
Tijd om een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan; het schrijven van een kookboek. De noodzaak om te leren koken zonder zout heeft geresulteerd in grote kennis over kruiden en specerijen. Deze krijgen een geheel nieuwe dimensie in de keuken van Michel Hanssen.

Het eerste deel van het boek is dan ook echt een aanwinst. Je leert alles over specerijen en kruiden. Ze worden allen uitgelegd en daarna maakt Michel er vele verschillende kruidenmixen mee.
Om een altijd openstaande vraag als eerste te beantwoorden:
‘Maar wat is nu het verschil tussen kruid en specerij?...Meestal worden inheemse planten, die in ons gematigde klimaat kunnen groeien, kruiden genoemd. Deze hoeven we niet te importeren en kunnen we dus vers of gedroogd gebruiken. Specerijen zijn afkomstig van exotische planten uit tropische streken. Dit kunnen allerlei plantendelen zijn, zoals zaadjes, bast, bloemen, bessen, vruchten, pitten of wortels. Vaak worden ze verkocht in gedroogde vorm.’
De kruidenmixen zijn spectaculair en in totaal worden er meer dan 40 samengesteld. Denk aan bekende mixen als Chinees 5-kruidenpoeder, kerriepoeder en garam masala.
Naast vele nieuwe mengsels: patatkruiden, stampotmix, bobotie-kruidenmix en appeltaartspecerijen.

Het tweede deel van het boek, de recepten zelf, vind ik minder van toegevoegde waarde. Tuurlijk alle heerlijke mengsels van het eerste deel worden gebruikt, maar de recept keuzes zijn niet heel verrassend. Ze vliegen van hot naar her en zijn in meerdere kookboeken terug te vinden. Hier zie ik echt pas de toegevoegde waarde wanneer je verder moet leven zonder zout. Elk recept is dan helemaal voor je uitgezocht en uitgeprobeerd.
Deel twee is ingedeeld in bouillons, voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten.
Achterin het boek staan overzichten over welk kruid bij welk vlees, vis of groente het beste past. Zoals het klinkt, heel erg handig. En daarnaast zijn er twee soorten registers opgenomen dus een recept terugvinden gaat ook zeker lukken.

Zelf ben ik aan de slag gegaan met pitabroodje falafel en chilisaus. Het pitabroodje en de falafel laat ik hier achterwege. Beide waren ze uiteindelijk niet naar tevredenheid; de broodjes waren crackers geworden en de falafel was wel heel droog. Of dat aan het kookboek ligt of aan mijn kookkunsten zal ik in de toekomst proberen te achterhalen.
Máár de Chilisaus wil ik absoluut met jullie delen. Wat een genot en overal in te zetten; zeg maar als pikante tomatenketchup.

Chilisaus
Ingrediënten (voor 2-3 potjes)
1 eetlepel gedroogde uienstukjes
2 theelepels gemalen cayennepeper
1 theelepel gedroogde knoflookstukjes
2 theelepels paprikapoeder
1/3 theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel gemalen witte peper
500 gr gezeefde tomaten
1 blikje tomatenpuree (35 gram)
60 ml azijn
100 gram geleisuiker speciaal 

Bereiding:
Meng de droge specerijen. Breng de gezeefde tomaten, tomatenpuree en azijn aan de kook en roer de specerijen en geleisuiker erdoor. Roer alles goed door, laat de saus 3 minuten zachtjes pruttelen en blijf af en toe roeren.
Vul schone (jam)potjes tot de rand met de chilisaus, doe de deksels erop en zet de potjes ondersteboven tot ze afgekoeld zijn. De saus is 3 maanden houdbaar buiten de koelkast. Is het potje eenmaal geopend, bewaar het dan in de koelkast en gebruik het binnen 3 weken.

Echt heerlijk.
Wil je graag leren koken met kruiden en specerijen, en je zoutgehalte zwaar verlagen,  dan is dit een heel mooi boek. Het enthousiasme om te leren koken en genieten door je keuken te verrijken met hun bijzondere smaken en aroma’s is wat dit boek je graag wil leren.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maaike Ebbinge

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!