Een Roman over liefde, schuld, vergeving en (onmogelijke) keuzes

Maartjeleest 12 maart 2025
“De boer is dood, hij is dood en iedereen wil weten wie het heeft gedaan. Beth weet de waarheid, maar besluit te liegen. Waarom?”

Dit is de openingszin van het prachtig vormgegeven boek “Als scheuren in de aarde” en nodigt meteen uit tot verder lezen.

Clare Leslie Hall schreef eerder twee thrillers en “Als scheuren in de aarde” is haar romandebuut. Het verhaal speelt zich af op het Engelse platteland in de jaren vijftig en zestig.

Beth en haar man Frank runnen samen met Franks broer Jimmy een schapenboerderij op het Engelse platteland. Zij verloren hun zoontje Bobby door een tragisch ongeluk op de boerderij. Zijn dood heeft ook gevolgen voor de relatie van Frank en Beth.

Het rustige leven op de boerderij verandert als Gabriel en zijn zoon Leo terugkomen naar het dorp. Gabriel was de eerste liefde van Beth en zij beleefden samen een gepassioneerde zomer ondanks de klasse verschillen. Beth ziet dat Leo niet gelukkig is en hij doet haar denken aan haar zoontje Bobby. Ze gaat dagelijks naar Leo toe om op hem te passen en hem te vermaken. Het weerzien met Gabriel maakt allerlei emoties en gevoelens los bij Beth. Frank ziet dit alles aan maar blijft loyaal aan zijn vrouw.
De spanningen in het verhaal zijn voelbaar en worden langzaam opgebouwd, tot er een mysterieuze moord plaatsvindt.

Het verhaal heeft verschillende verhaallijnen (heden, verleden en de rechtszaak), dit heeft de auteur knap gedaan en maakt samen met de emotionele gelaagdheid dat de lezer nog meer in het verhaal wordt gezogen.

De karakters worden sterk neergezet met hun emoties en daaruit voortkomende daden. Hun liefde, frustratie, gemis, en verdriet kruipen onder je huid. Het maakt dat je als lezer sympathie kan voelen voor hen allemaal ondanks de keuzes die niet altijd verstandig zijn.

De karakters, de meeslepende schrijfstijl, de opbouw van het (soms schurende) verhaal en de plottwist zorgen voor een roman die ik zeker zou aanbevelen.

Complimenten aan de vertalers Maya Denneman en Denise Kock

Ik wil Uitgerverij Luitingh Sijthoff en @ilonaslevenbijls hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar en de fijne leesclub.

Meer recensies van Maartjeleest

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.