Een boek over schoonmaken dat leest als een trein!
"Ik wou dat ik een verzameling video-opnames had waarop mijn bloopers waren vastgelegd!"
Deze zin staat in het dankwoord van "Clean en Green" en laat zien dat dit boek veel tijd en energie gekost heeft om te schrijven.
De aansprekende voorkant (en titel) nodigen meteen uit tot lezen. Het boek is een waardevol naslagwerk vol met groene tips en producten voor huis en tuin.
De schoonmaakadviezen en tips zijn niet ingewikkeld, duurzaam en ook nog eens betaalbaar. Bij het lezen van dit boek blijkt weer hoeveel (onnodige!) chemische middelen er gebruikt worden, terwijl het ook anders kan.
Het boek is een compleet naslagwerk met een handige indeling en achterin nog een hoofdstuk met extra tips en een onverzichtelijk register.
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken over: De was, de keuken, de woonkamer, de badkamer, de tuin en persoonlijke verzorging.
Daarna volgt nog een handig te gebruiken schoonmaakschema.
Het boek is heel veelzijdig, zo geeft de auteur een recept voor wasmiddel maar krijgt de lezer ook een natuurlijk alternatief, namelijk wasmiddel gemaakt van hedera of paardenkastanje.
Bestrijdingsmiddelen worden ook niet vergeten, wat zeker in deze tijd met het dalende aantal insecten heel waardevol is.
De tips gaan veel verder dan alleen het doen alleen de basis. De auteur is heel gedetailleerd en geen hoekje van het huis blijft onbesproken!
De ingrediƫnten (zuiveringszout en azijn zijn je nieuwe vriend) en werkwijzen voor de schoonmaakproducten worden duidelijk vermeld en het boek is opgevrolijkt met leuke illustraties.
Boeken over schoonmaken spreken misschien niet direct aan maar daar brengt dit boek verandering in! Naast de waardevolle en toepasbare tips schrijft de auteur over haar eigen ervaringen en blunders. Haar enthousiasme en humor zijn aanstekelijk en inspirerend. Zelf let ik al jaren op meer duurzaam schoonmaken en dit boek stimuleert om dit nog verder door te voeren.
Nancy Birtwhistle werd bekend door het tv-programma "The Great Britisch Bake Off". Na haar pensionering besloot ze haar leven te "vergroenen". Ze deelt haar tips over een duurzaam, budgetvriendelijk leven op haar website en Instagram pagina.
N.B. Ik kreeg dit recensie exemplaar als ebook. Voor dit boek zou ik adviseren het fysieke boek aan te schaffen, omdat dit makkelijker om dingen op te zoeken en heen en weer te bladeren.
Ik wil uitgeverij Kosmos en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar
Daarna volgt nog een handig te gebruiken schoonmaakschema.