De helende kracht van een dier

Maartjeleest 04 april 2025
Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van Allen en zijn vrouw Sandra. Allen krijgt een ongeluk in de Golfoorlog waarbij hij ernstige hersenbeschadiging oploopt. Dit heeft verstrekkende gevolgen zowel fysiek als mentaal. Zijn geheugen is ernstig aangetast en ook zijn karakter is anders. Zijn vrouw blijft hem trouw ondanks alles.
Na jaren tobben en overleven komt Endal in het gezin. Een hele bijzondere labrador die de hulphond van Allen wordt. Endal is ontzettend slim en behulpzaam en heel gevoelig. Hij doet dingen die niemand hem leerde en geeft Allen (en daarmee ook Sandra) een deel van zijn vrijheid terug.
Er gebeurt nog iets. Endal weet door te dringen tot het hart van Allen en Allen verandert. Waar hij de jaren na het ongeluk vaak humeurig en kortaf was en depressief, laat Endal hem opbloeien. Allen gaat ook weer liefde ervaren. Hij en Sandra hebben zelfs een tweede bruiloft, deze kan Allen zich wel herinneren. Endal wordt een ware beroemdheid en een boegbeeld voor Canine partners UK.

Een mooie veelzeggende zin uit dit boek:

"Het was alsof Endal een venster in mijn hersenen had geopend en ervoor zorgde dat ik me weer bekommerde om de mensen om mij heen. Elf jaar lang had ik opgesloten gezeten in mijn eigen kleine wereldje en me alleen met anderen beziggehouden als ze iets voor me konden betekenen. Nu realiseerde ik me dat ik in hen was geïnteresseerd om wie ze waren en dat het me kon schelen hoe het hun verging. Het klinkt misschien niet erg indrukwekkend, maar het was in werkelijkheid een enorme sprong voorwaarts

Een mooi verhaal over (met recht) een held van een hond).

Meer recensies van Maartjeleest