Een boek over vriendschap, angsten overwinnen en de rol van het geloof.
“Stel jezelf bloot aan je diepste angst; en daarna heeft angst geen macht meer; en de angst voor vrijheid slinkt en verdwijnt; je bent vrij (Jim Morrison)
Met deze prachtige openingszin begint het boek “Onder de blote hemel” van Eeuwoud Koolmees.
In deze YA roman maken we kennis met David-Jan. Hij zit in de examenklas van de HAVO en vindt zichzelf maar saai. Hij speelt orgel en gaat nooit ergens heen. Dit laatste heeft een reden; David-Jan is bang voor veel dingen. Niet zomaar bang, maar echt bang. Zijn angsten bepalen zijn leven en daarnaast voelt hij zich ook somber, niks vindt hij meer leuk.
Op een avond komt hij op een bijzondere manier in contact met Cathelin. Een meisje dat nergens bang voor lijkt te zijn, maar ook een meisje met haar eigen zorgen en vragen.
Door Cathelin durft David-Jan zijn angsten meer en meer aan te gaan en komt hij verder dan alle jaren bij zijn psycholoog.
Samen praten ze ook over het geloof. Zij ervaren in hun omgeving zo vaak dat het geloof veel uiterlijk vertoon is, en dat men vergeet waar het echt om draait.
In korte tijd ontwikkelen David-Jan en Cathelin (DJ en Cat) een vriendschap, (of is er meer)…maar dan gebeurt er iets.
“Onder de blote hemel” is een vlot geschreven verhaal van 115 bladzijdes. Het verhaal nodigt uit om verder te lezen en bevat thema’s die herkenbaar zijn voor veel (jonge) mensen zoals identiteit, angsten, geloofsvragen en vriendschap.
Het geloof speelt een belangrijke rol in het verhaal en krijgt nog meer betekenis gaandeweg het boek. Het is de auteur gelukt om de angsten die David-Jan ervaart duidelijk naar voren te brengen en het boek heeft een onverwacht einde waarbij ik een traantje moest wegpinken.
Al met al een aanrader voor jongeren, maar ook voor volwassenen zeker geschikt. Een boek met een boodschap.
Het maakt mij nieuwsgierig naar meer van deze auteur.
De cover, geïllustreerd door Roelof van der Schans vind ik erg mooi.
Ik wil Uitgeverij De Banier en Boeken.cafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Het maakt mij nieuwsgierig naar meer van deze auteur.
De cover, geïllustreerd door Roelof van der Schans vind ik erg mooi.