Thuis, een verhaal over liefde, vriendschap, geloof en het vinden van een thuis

Maartjeleest 08 april 2025
“As for me and my house we will serve the Lord”

Deze tekst staat geschreven op de muur van Surf & Beach, een nieuwe strandtent met surfschool op Ameland. Scott, een jonge surfer die 2 jaar in Australië heeft gewoond en gewerkt, komt hier de zomermaanden werken. Hij wil bezig blijven om de eenzaamheid en een verlangen naar een thuis niet te voelen. Zijn relatie met zijn ouders is ingewikkeld, aangezien zij hele andere verwachtingen hebben van wat Scott met zijn leven gaat doen. Hij heeft veel plezier in het geven van surfles, met name aan zijn speciale leerling Jonas, die het syndroom van Down heeft en waarvan Scott veel kan leren.

Met dezelfde veerboot als Scott reist Julie af naar Ameland. Zij komt haar droom waarmaken, het overnemen van een patisserie op het eiland. Ze gaat wonen bij haar surrogaat oma; Suus. Julie is dol op haar werk, maar haar streven naar succes en waardering veroorzaakt ook stress en nu en dan de nodige chaos. Net als Scott heeft ook Julie een ingewikkelde relatie met haar ouders, en probeert zij met hard werken hun goedkeuring te “verdienen”.

Scott en Julie komen elkaar een paar keer tegen en Scott voelt zich aangetrokken tot Julie. Mede door oma Suus leren de twee elkaar beter kennen en ontstaan er aan beide kanten meer en meer gevoelens voor elkaar. Julie leert dat er meer is dan werk alleen en Scott durft zijn “macho imago” meer los te laten. Het geloof is belangrijk voor Julie en een voorwaarde voor een relatie, echter Scott deelt haar geloof niet, kan dit veranderen? Vinden zowel Julie als Scott een “thuis?”

Het boek Thuis speelt zich bijna volledig af op Ameland. Het verhaal kabbelt rustig voort en sommige scenes worden heel uitgebreid en gedetailleerd beschreven. De auteur heeft zich duidelijk verdiept in zowel patisserie als surfen, waardoor het verhaal meer beeldend wordt. Ik vind dit een meerwaarde. Over het algemeen is het verhaal wat voorspelbaar maar door de onverwachte gebeurtenissen en goed beschreven personages is het absoluut niet saai!
Het geloof speelt een belangrijke rol in het boek. Bidden tot God, vertrouwen in God en wachten op God. Dit blijkt niet altijd makkelijk, maar in dit boek komt vooral ook de goedheid van God naar voren.

Een romantisch boek over liefde, vriendschap, geloof waarin moeilijkheden en strijd niet worden vermeden.

Mirjam Kooijman is moeder en schrijft zowel boeken als columns/artikelen. Ze heeft een instagram account (@mama.mirjam) waar ze schrijft over haar leven, haar dochter Livia, die het syndroom van Down heeft, en het geloof.
Mirjam schreef eerder romans waar jonge mensen, liefde, moeilijkheden en het geloof een belangrijke rol spelen. Haar boeken kunnen heel goed op zichzelf gelezen worden maar ook als serie, zo komen bepaalde personages ook voor in haar eerdere boeken.

Ik wil Uitgeverij Scholten en Boeken.cafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Meer recensies van Maartjeleest