Een bijzonder verhaal over vriendschap, verlies en de helende kracht van de natuur
Ze was achter hem aangelopen, achter de feiten aan, voor zichzelf uit, naast hem, met hem, naar zichzelf. Weg van niets, onderweg naar nergens, hongerig naar elk spoortje van hem, in haar hoofd, in zijn woorden, in haar weten, dat zich steeds duidelijker manifesteerde.
In het prachtig vormgegeven boek “Wat er was” reizen we mee met Maud. Haar beste vriend, Michiel, overlijdt onverwacht. Michiel was niet zomaar een beste vriend, hij was “thuis”.
Na het overlijden lukt het Maud niet meer te functioneren in haar werk als arts en vertrekt naar haar moeder in Groningen. Haar moeder woont aan het Pieterpad en Maud besluit te gaan lopen.
De auteur neemt de lezer niet alleen mee de natuur in, maar ook mee in de gedachten, emoties en het verleden van Maud.
Per etappe van het Pieterpad komt de lezer steeds meer te weten over Maud en Michiel en hun bijzondere vriendschap. Een vriendschap waarin Michiel veel ontspanning met zich meebracht en Maud zich ook aan hem optrok. Hij was ontspannen en vol humor en (woord)grapjes.
De laatste jaren ging het niet zo goed met Michiel, zowel in werk als privé. Hij dronk veel en maakte keuzes die niet altijd handig en gezond waren, toch wilde Maud de vriendschap gaande houden. Na zijn dood voelt ze zich schuldig.
Ontmoetingen met anderen mensen zijn niet altijd makkelijk voor Maud, zeker nu ze in de rouw is. Dit telt niet alleen voor de mensen op haar reis maar ook voor familie. Het verleden heeft zijn sporen nagelaten.
Toch leert Maud de hulp van anderen aan te nemen en haar verdriet onder ogen te zien.
“wat er was " is een prachtige roman over vriendschap, trouw, spijt, verlies en de helende kracht van de natuur.
Je hebt boeken die je niet zomaar loslaten, voor mij is “Er was eens” zo'n boek. Het boek greep me aan, liet me lachen en ontroerde me (helaas is het lopen van zo'n pad geen optie meer anders zou ik het zeker overwegen).
Nog dagen maakte ik zinnetjes en woorden in mijn hoofd à la Michiel en Maud.
Floor Gerritsma kan ongelooflijk veel met taal! Het verhaal komt tot leven door haar pen. Poëtisch, humoristisch, gevoelig en soms ook feitelijk en direct.
Het verhaal bevat ook interessante feitjes, feitjes over het Pieterpad, feitjes over de natuur (Gerritsma heeft het pad zelf ook gelopen), maar ook medische feitjes die zich afspelen in het hoofd van Maud.
Het ontwerp van het boek vind ik prachtig qua kleur en vormgeving en de kaart aan de binnenkant erg illustratief.
Ik wil Uitgeverij Wereldbibliotheek en boeken.cafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.
Nog dagen maakte ik zinnetjes en woorden in mijn hoofd à la Michiel en Maud.