Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een stukje vaderlandse geschiedenis

Maddy 19 april 2024
In “Het eiland van Anna” van Eva Vriend wordt de historie van het eiland Schokland, haar bewoners en hun nakomelingen vertelt vanaf begin 18e eeuw. Het is een geschiedenis boek, het verteld de geschiedenis van het eiland Schokland dat in 1859 is ontruimd. Schokland lag in de Zuiderzee waar nu de Noordoostpolder is. Het boek gaat over het leven op dit eiland, over de bewoners die van de visserij leefden en continu een strijd voerden tegen het water en die veel armoede hebben gekend. De levenswijze van deze mensen wordt blootgelegd aan de hand van de familie Diender, de voorouders van Anna. Op de binnenflap van de kaft staat haar stamboom.

Anna Diender (1910-1988) werd geboren in het Schokker huisje dat door haar grootouders was afgebroken bij de ontruiming van Schokland en weer was herbouwd in de Schokkersbuurt in Brunnepe. Een eenkamerwoning van krap 30 vierkante meter die zij moest verlaten op 39 jarige leeftijd nadat de gemeente Kampen had besloten dat alle huisjes in de Schokkersbuurt zouden worden gesloopt. Het huisje waar zij als jongste van 9 kinderen achterbleef om voor haar ouders en twee ongetrouwde ooms te zorgen. Lichtpuntje in deze situatie van sloop is de verkoop van haar Schokker thuis aan het Zuiderzeemuseum. Het museum had de intentie om het huisje te herbouwen en in te richten zoals het destijds op Schokland stond.

Het is een leerzaam boek, je komt veel te weten over de levenswijze en gebruiken op dit eiland en in vroegere tijden. Zoals het feit dat veel vrouwen zwanger trouwden om hun vruchtbaarheid aan te tonen.
Het gaat over de staatkundige gesteldheid van Schokland. Het gaat over feiten die onder andere zijn opgetekend in kerkelijke-, gemeentelijke- en staatsarchieven, in dagbladen etcetera. Het gaat over de maatschappelijke problemen die heden ten dage nog steeds aan de orde zijn bij migraties, de vooroordelen, de integratie problematiek.

Eva Vriend (1973) is schrijver en historicus. Ze heeft veel onderzoek gedaan om te ontdekken hoe het leven destijds op Schokland verliep en wat er van hun nazaten is gekomen. Haar werkwijze en al haar onderzoeken beschrijft ze in dit boek. Welke onderzoekers ze spreekt, welke documenten en geschiedschrijving ze raadpleegt en de vele archieven die ze heeft uitgeplozen. Tevens heeft ze vele Schokker families bezocht en deze nazaten van Schokland bewoners geïnterviewd. Al deze bronnen van informatie zijn in de bronnen lijst in het boek vermeld en bestaat uit bijna vijf pagina’s. Ook is er een lijst met Schokker achternamen opgenomen.

Een mooie toevoeging is dat er bijbehorende foto’s en audio te raadplegen zijn op de website van Eva Vriend. Met deze extra informatie wordt het verhaal persoonlijker en worden de personen als het ware bekenden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Maddy

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.