Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kleine levens waarin groot wordt gedacht

Mads Bruynesteyn 01 april 2016

Men zal Wim Daniëls (1954) voornamelijk kennen als columnist bij Spijkers met koppen of als taaldeskundige in diverse actualiteitenprogramma’s. Maar wie zijn website bezoekt, zal merken dat Daniëls een heuse duizendpoot is. Hij geeft taalhulp, houdt lezingen, is te boeken als gespreksleider en heeft zelfs een bordspel gemaakt. Maar bovenal is hij schrijver. Woordenboeken, boeken over taal, jongerenromans, informatieve jeugdboeken; allen zijn eens voortgevloeid uit Daniëls’ pen. Zijn meest recente pennenvrucht is De tambour-maître, een korte verhalenbundel, verschenen bij uitgeverij Thomas Rap.

In de diverse verhalen vertelt Daniëls over normale mensen, personen zoals jij en ik, die hun alledaagse dingen doen in een voor hen bijzondere wereld. Juist deze schijnbaar gewone bezigheden maken de verhalen buitengewoon. Terugkerende thema’s zijn dan ook de doodgewone levens die extravagant worden beleefd. Door de zoon van een hardwerkende fabrieksarbeider bijvoorbeeld, die er na jaren achter komt dat zijn vader weleens gestorven kan zijn aan de gevolgen van het jarenlang werken met zoutzuur en hier een rechtszaak van maakt. Of de zwemmer die het begrip ‘vrije slag’ letterlijk neemt en een nieuwe ‘slagtechniek’ hanteert. En wat te denken van Sjef de bandenplakker die – nu de fietsbanden- en paden van een goede kwaliteit zijn – besluit te stoppen met het repareren van fietsen en geen idee heeft wat hij verder met zijn eenzame leven aan moet.

Kleine levens waarin groot wordt gedacht. Individuen die leven om de wereld waarin ze zich bevinden te ontdekken. De verhalen zijn ontroerend, zoals het verhaal ‘Lilian’; komisch, zoals het titelverhaal of bizar, zoals ‘Flebile ludibrium’, over een man met een fascinatie voor fl-woorden. Maar niet alle verhalen in de bundel zijn even sterk. Zo kan je je afvragen met welke reden of welk doel het verhaal ‘Parmantig’ is geschreven.

Goede, korte verhalen kenmerken zich door de wens dat het verhaal langer had moeten zijn. Dat het verhaal door had moeten gaan waar het – soms abrupt – eindigt. Die gedachtes spelen ook bij enkele verhalen in De tambour-maître. Hoe gaat het bijvoorbeeld verder met de jonge tambour-maître die altijd naast de fanfare meeloopt? Of met Ramses, die een moord op zijn leraar Nederlands beraamt?                                                                                                          
Er is zelfs één verhaal dat veel ruimte laat voor een prachtige romanvertelling. In ‘Een boekenleven’ wordt verteld over bibliothecaris en manuscriptenverzamelaar Arlenius die in een Beiers klooster op zoek is naar enkele oude manuscripten. In de abdij wordt hij verliefd op een vrouw, wat uiteindelijk op niks uitloopt, maar waar hij jaren later nog naar terugverlangt. Het verhaal speelt zich af in de 15e eeuw en toont het schrijftalent van Daniëls. Hij wekt verlangen naar meer. Dit is nu zo’n verhaal waar je direct in wordt gezogen, als in een zeepbel, maar die vervolgens plots uit elkaar plopt. Een goed, kort verhaal dus.

Wim Daniëls schrijft in een eenvoudig proza, gemakkelijk te begrijpen en daardoor toegankelijk voor iedereen. De kunst in dit soort bundels is om de lezer direct te pakken; om ze in een kort tijdsbestek aan het verhaal te binden. Daniëls beheerst die vaardigheid. Geen rare uitweidingen of onzinnige zinnen, maar precies dat vertellen wat nodig is.

Het ontbreken van diepgang, een volledige uitwerking van personages en de simpliciteit van enkele verhalen moeten door de vingers worden gezien, want De tambour-maître is gewoon een leuke bundel, vol uiteenlopende vertellingen in verschillende tijdsperiodes. De tambour-maître doet je even verdwijnen in het bestaan en dromen van iemand anders en laat je genieten van de kleine dingen in het leven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mads Bruynesteyn

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur