Hebban recensie

Een originele invalshoek

Mads Bruynesteyn 29 maart 2017

Thijs Römer, Lykele Muus, Wilfried de Jong; het zijn enkele voorbeelden van Bekende Nederlanders die naast hun oorspronkelijke functie als tv-beroemdheid een roman hebben geschreven. Goed of minder goed, dat maakt niet uit, want door hun netwerken weten ze altijd wel een platform voor hun schrijfsels te creëren. Rob Kamphues (1960) kan aan dit rijtje worden toegevoegd. De tv-presentator van o.a. De Reünie en de Formule 1-uitzendingen schreef eerder al twee non-fictie boeken, maar waagde zich nu aan zijn eerste fictieve verhaal: Hoor je me.

Na te gast te zijn geweest in een veelbekeken talkshow wordt wetenschapper Albert Vos op de terugweg in de auto getroffen door een herseninfarct. Hij knalt met zijn auto tegen een boom aan en geraakt in coma. Hij is in levensgevaar en wordt middels allerlei infusen, monitoren en apparaten kunstmatig in leven gehouden. Zijn jongere broer Joost Vos, een bekende tv-presentator, en zijn ex-vrouw Machteld wisselen elkaar af naast het ziekenhuisbed en praten tegen Albert, zonder dat hij hen kan horen. En misschien is dat maar beter ook, want wat hem wordt verteld, is niet mis.

Albert kleineerde zijn broertje Joost continu. Vroeger, toen ze nog klein waren, maar ook later, toen Albert lacherig deed over het sterrenbestaan van Joost. Een dominante moeder trok de slimme Albert voor en droeg daardoor bij aan de ‘vernedering’ van Joost. Na hun moeders dood is de relatie tussen de broers bekoeld, maar spreken ze elkaar jaren niet. Tot nu dus. Joost grijpt de (weliswaar nare) omstandigheid aan om zijn hart te luchten en Albert eens goed de waarheid te zeggen. Ook ex-vrouw Machteld benut het moment om het arrogante gedrag van Albert tijdens hun relatie eens goed van zich af te zetten. Jarenlang cijferde ze zich weg en durfde ze niet tegen hem in te gaan. Nu wordt duidelijk dat ze daaronder leed en eigenlijk geen liefde meer voelde voor hem.

Hoor je me is een origineel verhaal. Het wordt niet op een vanzelfsprekende manier verteld, maar in monoloog-vorm, waarbij de hoofdstukken worden afgewisseld door Joost en Machteld. Zij praten eenzijdig tegen de machteloze Albert aan, zodat je hen alle drie leert kennen. Het is knap van Kamphues dat hij de karakters vorm geeft door middel van de monologen. Toch ontbreekt er wat. Als lezer weet je niet of de vertellers betrouwbaar zijn en of dus het juiste beeld van de persoon Albert wordt geschetst. Een wederzijds gehoor zou voor meer spanning zorgen.

Het verhaal laat zich snel lezen; de soepele schrijfstijl van Kamphues, de korte hoofdstukken en niet al te complexe personages zorgen voor een fijne vaart in het verhaal. Niet alleen het leven van Albert wordt onder de loep genomen, Joost en Machteld geven ook voldoende emotionele uitingen over hun eigen leven. Joost is door een frauduleuze zaak minder gewild als presentator en zit momenteel zelfs zonder werk. De onzekere Machteld beseft door haar alleenspraak tegen Albert dat ze meer voor zichzelf moet opkomen om de structuur in haar leven terug te krijgen. De ontwikkelingen van zowel Joost als Machteld, tot stand gekomen door hun veranderende kijk op Albert, zijn boeiende elementen in het verhaal.

Tegen het eind van het verhaal komen we ook meer te weten over Jonathan, de puberende zoon van Albert en Machteld, die op het moment van het ongeluk onbereikbaar in het buitenland verblijft. Tevens wordt er plots een nieuw personage geïntroduceerd; Albert blijkt een Vlaamse dame aan de haak te hebben geslagen in Afrika, die op haar beurt ook afscheid wil nemen. Of het tot een definitief afscheid komt, laat Kamphues open. Het einde is sowieso rommelig; de lijntjes van Joost en Machteld worden keurig afgewerkt, maar wat er met de rest gebeurt, blijft in het ongewisse. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Jonathan? En welke rol had de nieuwe vriendin van Albert nog kunnen spelen in de diverse relaties?

Met Hoor je me toont Rob Kamphues zich een prima schrijver, die met een originele invalshoek een prettig leesbaar verhaal neerzet. Het zou zich bovendien goed kunnen lenen voor een theaterstuk. Daarnaast krijgen we ook nog een kijkje in de keuken van het Nederlandse televisielandschap. Dat is een voordeel dat de Bekende Nederlanders hebben; kennis waarmee boeiende verhalen kunnen worden verteld.

Meer recensies van Mads Bruynesteyn

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!