Jij bent de ziel van je kleren
Ted van Lieshout is een Nederlandse duizendpoot. Hij schrijft prentenboeken, gedichten, boeken over kunst, maar hij is ook illustrator en beeldend kunstenaar. Zijn boeken werden veelvuldig bekroond en vertaald. Ze bevatten vaak een autobiografisch karakter.
‘Ommouw me’ start met de beloftevolle zin: “Jij bent de ziel van je kleren.” De auteur bewaart al meer dan veertig jaar kledingstukken van zijn overleden broer, zichzelf en anderen. Ze herinneren hem aan degene die erin heeft gezeten. Het vormde de inspiratie voor dit boek met gedichten en korte verhalen. De teksten gaan hoofdzakelijk over gedragen kledingstukken maar een volledig hoofdstuk is ook gewijd aan twee broers en enkele teksten handelen over homoseksualiteit. Beide thema’s zijn autobiografisch en komen vaker voor in zijn boeken.
Ik vind het altijd prachtig als een auteur, of een jeugdauteur, er in slaagt om het perspectief te veranderen (vanuit het kledingstuk), zodat wat alledaags is een ander gewicht krijgt, zodat wat gewoon lijkt een ziel krijgt. In de hoop dat het de mens kan en mag inspireren om meer respect te vertonen voor een zogezegd ‘dood object’.
Ted van Lieshout bewijst opnieuw dat het leven en de wereld die we bewonen een mooie zielskern bevatten waar we ons te weinig bewust van zijn. Deze auteur heeft daar duidelijk oog voor.