Een zoektocht om degene te mogen zijn die je bent

MaesInge 10 april 2025
Thorn Roos de Vries is een Nederlandse acteur. De Vries kwam op 21-jarige leeftijd tot het besef non-binair te zijn.
De quote op de ommezijde was voor mij de aanleiding om dit boek te lezen: “Hoe kun je weten hoe het is om mens te zijn als je alleen maar bezig bent met hoe de mens hoort te zijn?” Op die manier kon ik het boek opentrekken naar identiteit in het algemeen.

Het is een klein dun boekje met reflecties over het proces naar zelf-erkenning. Reflecties in de vorm van korte herinneringen, gedachten, oordelen (van zichzelf en van anderen) en gedichten. Geen proza, geen procesbeschrijving, geen biografie. Een zoektocht naar het zelf, naar wie je echt bent, of beter gezegd: een zoektocht om degene te mogen zijn die je bent.

Het boekje roept ongetwijfeld herkenning op bij iedereen die zich in een te strak korset geduwd voelt door de maatschappij, ongeacht of het om genderidentiteit gaat of om een andere vorm van identiteit.

De teksten zijn kort maar krachtig, ontdaan van elke franje, ontdaan van elke schil te veel. Intiem en veelzeggend met weinig woorden.

Meer recensies van MaesInge