Over recht en rechtvaardigheid.
In het boek Prima Facie maken we kennis met Tessa Ensler. Ze groeit op in weinig fortuinlijke omstandigheden en op geheel eigen kracht ontpopt ze zich tot een te duchten strafrechtadvocate. Ze specialiseert zich in het verdedigen van (hoofdzakelijk mannelijke) daders die beschuldigd worden van seksueel geweld. Tessa voelt zich volledig thuis in de door mannen gedomineerde rechtszaal, waar ze de regels van het spel beheerst en waarin ze succesvol navigeert.
Haar leven wordt echter volledig overhoop gegooid wanneer ze zelf slachtoffer wordt van seksueel geweld. De juridische strijd die ze in haar beroep maar al te graag voert, moet ze nu zelf ondergaan.
Het is een meeslepend verhaal dat het juridische systeem en de positie van slachtoffers binnen dit systeem onder de loep neemt.
Wie een nagelbijtende rechtbankthriller verwacht, is eraan voor de moeite want het relaas wikkelt zich best langzaam af. Het daagt je wel uit om na te denken over de betekenis van recht en rechtvaardigheid. Ook al zijn er betere rechtbankverhalen geschreven, het boek zou niet misstaan op de verplichte leeslijst van studenten binnen de Rechtsfaculteit.