Spannend en grappig avontuur

Majonne 07 april 2025
Corien Oranje schrijft al heel lang en heeft inmiddels meer dan 100 jeugdboeken geschreven.
Zo'n 22 jaar geleden schreef Corien de serie misdaadmonsters. Als ze nu een schoolbezoek doet, komt ze deze boeken nog wel eens tegen in een klas of schoolbieb. Eigenlijk geneerde ze zich dan een beetje, want hoe leuk de boeken twee decennia geleden ook waren, nu zijn ze hopeloos ouderwets. Maar de verhalen zijn nog steeds leuk. Ze besloot de serie te herschrijven.
Nu heet de serie ‘de Bende van de Berenklauw’. De dapperheidsproef is het eerste deel van de vijfdelige serie.
Het is geschreven voor eind groep 5.

Nathan krijgt een geheimzinnig briefje. Hij mag lid worden van de Bende van de Berenklauw. Maar dan moet hij eerst een dapperheidsproef afleggen. Dat blijkt echter niet de enige uitdaging, de club wordt dwars gezeten door een duister duo. Lukt het de bende om dit mysterie en probleem op te lossen…?

Wie wil er nu niet bij een geheime club!
Toen ik las waar dit boek over ging, was mijn jongere ik direct wakker. Als kind had ik ook een club met mijn vriendinnen. Spannend was dat.
In de schoolbieb heb ik een klein onderzoekje gedaan. Ja zeker, ook bij de meeste kinderen sloeg dat idee wel aan. Een boek over een geheime spionnenclub: dat willen ze wel lezen. En die voorkant sprak ook tot de verbeelding “waarom komen die benen uit het plafond?” was een veel gestelde vraag.
Ook de paginavullende tekeningen, die door het boek heen te zien zijn, vonden de kinderen leuk. Al zijn er altijd wel een aantal kinderen die liever illustraties in kleur willen zien.
Het boek spreekt de kinderen dus zeker aan op het eerste gezicht.
Deze hardcover zal niet misstaan in de schoolbieb of boekenkast.

Maar nu over de inhoud het verhaal zelf, want je moet een boek niet alleen op de buitenkant beoordelen.
De personages waren herkenbaar, zowel de jongens in de club als broers en zussen, ouders en andere volwassenen. Kinderen kunnen zich zeker in hen verplaatsen.
Het boek heeft leuke tekeningen, die de personages nog meer tot leven brengen. Leuk waren ook de geheime briefjes, zeker die met codetaal.
Het boek is vlot leesbaar, met niet al te lange hoofdstukken. Al wilde ik vaak gewoon doorlezen, want wat eindigden die hoofdstukken toch steeds spannend.
Het werd nergens echt eng of griezelig, of het kwam al vlug weer goed. Toch altijd fijn in een kinderboek, zeker in een boek voor de middenbouw leerlingen.
Naast spanning zat er ook veel humor in het verhaal. Ik moest meerdere keren hard lachen om het boek.

Al ken ik het origineel niet, ‘De dapperheidsproef’ is een grappig en spannend boek dat veel kinderen aanspreekt en ze met plezier zullen lezen.

Meer recensies van Majonne