Moeilijke thema's in een luchtig jasje
Nadat haar vader 22 jaar geleden overleed en Ella een nare ontdekking over haar moeder Sally deed, vlucht ze naar Australië. Ze heeft er een gezin en bouwde er een succesvolle carrière als advocate uit. Contact met Sally heeft ze maar sporadisch en het blijft allemaal vrij oppervlakkig.
Sally bouwt al sinds de eerste verjaardag van haar dochter aan een bibliotheek en ook nadat Ella vertrokken is, blijft ze dit trouw doen. Elk jaar op Ella’s verjaardag voegt ze een nieuw boek met een persoonlijke boodschap toe aan het boekenrek.
Wanneer haar moeder op een dag ten val komt en voor een tijdje minder mobiel is, wordt Ella min of meer gedwongen een maand naar huis terug te keren. Of dit de verstoorde moeder-dochterrelatie ten goede komt, is nog maar de vraag. Zal Ella wrokkig blijven of heeft ze in het verleden misschien toch de verkeerde conclusies getrokken?
Kate Storey heeft een prachtige roman neergepend waarin moeilijkere thema’s afwisselend met wat luchtigere onderwerpen aan bod komen. Overlijden, echtscheiding, familieruzies en zorg voor zieke ouders brengt ze hier vrij direct, maar mooi en waarheidsgetrouw in beeld. Echt uit het leven gegrepen, herkenbaar voor elke lezer. Steun van vrienden, gemeenschapszin, familiebanden en de liefde voor boeken vormen de positieve noot in het verhaal. De vele kleurrijke nevenpersonages hebben hierbij een bijna even grote rol als de 2 hoofdkarakters.
Dit en de vlotte schrijfstijl van de auteur halen de zwaarte uit het verhaal en maakt het aangenaam om te lezen.
Het verhaal is voornamelijk vanuit het perspectief van Ella geschreven en dat vond ik misschien een klein minpuntje. Zeker in dit geval zou ik ook willen weten wat er zich in Sally’s hoofd afspeelt.
Laat je hierdoor echter niet tegenhouden om het boek te lezen, want het is echt prachtig en ik hoop dat we van deze auteur in de toekomst nog meer gaan horen.