Veelbelovend begin van een nieuwe reeks
1901, Ottilia Ekman, een jongedame afkomstig uit een kleine provinciestadje, start als hoofd roomservice in het prestigieuze Grand Hôtel in Stockholm. Het luxueuze hotel verkeert echter in financiële moeilijkheden en als er niet snel iets verandert, zou een faillissement zich al snel aandienen. Geheel tegen de gewoontes van die tijd in, besluit het bestuur een vrouw aan te stellen als nieuwe directeur. Wilhelmina Skogh bezit al 3 hotels verspreid over het land en men kan er niet omheen dat ze een uitstekende zakenvrouw is.
Ook Ottilia kijkt enorm op naar Wilhelmina en hoopt ooit net zo succesvol te worden. Aan gedrevenheid ontbreekt het haar in elk geval niet, maar in het hotelwereldje is niet alles wat het lijkt en de tegenstand uit mannelijke hoek vormt meer dan eens een struikelblok.
De vrouwen van het Grand Hôtel is deel 1 in de reeks De parels van Stockholm. Het is een verhaal over sterke vrouwen die elkaar helpen groeien in hun job maar elkaar ook emotioneel ondersteunen. Het is een verhaal van tegenstellingen, maar ook van nieuwe mogelijheden.
Ruth Kvarnström-Jones hanteert een erg vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken lezen erg gemakkelijk. Het boek is het begin van een serie. Er wordt dus veel tijd besteed aan het schetsen van de omgeving en tijdsgeest. De auteur doet dit op zo een beeldende en treffende manier dat je als het ware mee flaneert door de ruimtes van het hotel en de straten van Stockholm. Ook de verschillende personages, waarvan ik vermoed dat ze in een vervolg nog een rol gaan spelen worden uitgebreid beschreven.
Omdat ikzelf ooit het genoegen had in het Grand Hotel te verblijven, heb ik extra genoten van deze historische roman. Ik kijk dan ook erg uit naar het volgende deel van De Parels van Stockholm.