Gebroken Adem van Latoya Morris
Het verhaal neemt je mee naar Ierland. Ierland het land van de kabouters en mystieke verhalen. We ontmoeten Patrick die samen met zijn Judith en hun ouders op bezoek gaan bij hun tante die een hotel runt. Patrick die eigenlijk helemaal geen zin had om mee te gaan, totdat hij de mysterieuze Morgayne ontmoet. Hij valt als een blok voor haar, maar in eerste instantie ziet zij hem niet staan. Totdat er vreemde en aparte gebeurtenissen zijn op het eiland, maar wat heeft Morgayne daar mee te maken? Wie of beter gezegd wat is zij? En zeker als zij opeens toch toenadering tot Patrick zoekt, kan hij dan nog helder nadenken?
Maar de sensatie die nu door hem heen joeg – en duidelijk ook door zijn vader en wellicht ook Judith – was er een van pure, onverklaarbare angst. Het was het onheilspellende gevoel van iets wat nadert en niet kan worden tegengehouden: de verwoestende kracht van de natuur zelve.
Gebroken adem neemt je daarna mee naar het prachtige Ierland (ik wou al graag een keer hierheen, maar nu zeker), met een mythisch verhaal wat mij als young adult en fantasy liefhebber aanspreekt. Alle karakters worden goed beschreven en sluiten op elkaar aan. Judith, de zus van Patrick, zorgt ervoor dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt. Zij vertrouwt Morgayne niet, maar kan niet voorkomen dat Patrick verliefd wordt. Zijn ouders en tante spelen kleine, maar belangrijke rollen in het boek. Zonder deze karakters klopt het verhaal niet, mede door hun persoonlijke problemen wordt het boek compleet. Latoya schrijft heel beeldend, ik zag het dorpje al compleet voor mij. Hoe Patrick en vooral Morgayne eruit zien, ik heb zeker genoten van deze young adult.
Een bekende mythe in een vernieuwd jasje, zo kan je gebroken adem wel omschrijven.
Langzaam stapte hij om de hoek heen en kreeg de tafel volledig in beeld. Het was Morgayne die er roerloos op lag, haar ogen dicht en haar handen vastgebonden op haar rug.
Gebroken adem heb ik mogen lezen via Thrillers and more en uiteraard Hamley Books.