Cynisch, tragisch, sarcastisch
Bijzonder knap om zo grof toch zo teder de bezoekers van het troosteloze animatiehotel op Mallorca en animator Alex, te tekenen. Is het een aanklacht tegen gemakzucht en consumentisme zoals ik in andere recensies lees? Of is het heel hard roepen (en lezen) ‘zo ben ik dus niet’? Het is in ieder geval een prima boek om dat laatste te bevestigen. Hierbij dus die van mij.
Wat het ook is, het is ook het trieste verhaal van de realiteit van velen. Psychologische beschrijvingen van ogenschijnlijk uiterst platte karakters. En de personages maken elk op hun manier het beste van de situatie waarin zij zich bevinden, zonder een vlieg kwaad te doen. Die waardering zou je er ook uit kunnen halen.
Intrigerend gedicht als afsluiter. Als je het mij vraagt, is het het hele boek samengevat in dichtvorm. Zoek de verschillen, zoek de overeenkomsten. Leuk gespreksonderwerp als de schrijver er iets over wil zeggen of voor docenten met leerlingen die het lef tonen dit boek vol banaliteiten op hun leeslijst te zetten.