Wat een heerlijk spannend verhaal!

Een dystopisch verhaal dat zich afspeelt in Eurazië in het jaar 2123. Eurazië wordt in balans gehouden door AX, een slim, zelflerend AI systeem. Om te voorkomen dat de mens de planeet nog een keer verwoesten met hun gedrag, kent AX iedereen gedragspunten toe.
Dunya heeft, net als haar oma bij wie ze woont, een hele lage klimaatscore, niet door haar eigen handelen, maar omdat haar ouders iets hebben gedaan.

Omdat Dunya heel erg goed is in programmeren en hacken gaat zij, bij hoge uitzondering, naar een hele goede school. Ze doet haar best om haar score omhoog te brengen.
Omdat zij en Finn, een klasgenoot, allebei de beste resultaten hebben, mogen ze in een wedstrijd met anderen gaan strijden om de beste programmeur te worden.

Terwijl Dunya en Finn allebei hun best doen om de beste programmeur te worden, doen de twee een schokkende ontdekking. Ze worden gedwongen om samen te werken om te vechten voor hun vrijheid en mogelijk hun leven.

------------------------------------------------------------------------

Al vrij snel zat ik goed in het verhaal. De worstelingen die Dunya, met haar lage klimaatscore doormaakte, en Finn die zo zijn best deed goed genoeg te zijn voor zijn vader. Ik vind de schrijfstijl fijn. De hoofdstukken, afgewisseld over Finne en Dunya, lezen fijn weg.

Is AX een eerlijk systeem, dat inderdaad gedragspunten toekent, enkel en alleen op basis van hoe milieubewust iemand zich gedraagt? Of zit er meer achter dit systeem dat het wellicht toch niet heel eerlijk maakt?

Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe dit verder gaat en kan niet wachten op deel twee!

Meer recensies van Manonreadsforthefunofit