Pure magie & emotie in een authentieke, historische context!

marareadsmore 13 januari 2025
“La Vie Invisible d’Addie LaRue” van V.E. Schwab is een boek dat me vanaf de eerste pagina volledig wist mee te slepen. Het verhaal is aangrijpend, intens & emotioneel. Ondanks de omvang van het boek was er geen moment dat ik verveeld raakte. Het boek is absoluut een aanrader, omdat het niet alleen een uniek & meeslepend verhaal vertelt, maar ook omdat het de lezer laat nadenken over universele thema’s die vandaag de dag nog steeds relevant zijn.

De thema’s vrijheid, tijd, identiteit & nalatenschap spelen een belangrijke rol in het verhaal - ze zijn allen zowel actueel als relevant in deze tijd. Addie baant zich een weg door verschillende tijden waarin ze steeds de strijd aangaat met het gevoel van vrijheid, tijd & hoe ze zichzelf als persoon in de wereld positioneert door middel van haar nalatenschap. Ze dwingt de lezer eveneens na te denken over wat het betekent om echt vrij te zijn. Haar unieke kijk op het idee van vrijheid, ondanks haar eenzaamheid & andere nadelige bijkomstigheden, is iets dat me nog lang na het lezen van dit boek zal bijblijven.

Addie’s karakter als hoofdpersoon is ongelooflijk sterk & realistisch uitgewerkt. Vanaf haar jeugd laat ze zien dat ze anders is dan de mensen om haar heen - individualistisch & inspirerend. Ik voelde op een aantal momenten enorm mee met haar, vooral toen ze het duistere pact met Luc sloot omdat ze geen enkele andere uitweg zag. De manier waarop haar karakter door de eeuwen heen evolueert door de veranderende tijdsgeest, terwijl ze toch trouw blijft aan zichzelf, is prachtig beschreven. Hierdoor voelt ze realtisch aan & leer je haar zo goed kennen dat je halverwege het boek al kunt voorspellen hoe ze in bepaalde situaties zou reageren.

Addie’s “relatie” met Luc, bij gebrek aan beter woord, kan ik niet anders omschrijven dan “toxisch”. Het valt op dat Addie zich niet volledig durft uit ge drukken uit schrik dat Luc zich wreekt. Hij gebruikt Addie overduidelijk & zal ook alleen maar contact met haar opnemen naar eigen goeddunken. Toch lijkt Addie een zekere genegenheid voor hem te voelen, iets dat niets met zijn uiterlijk te maken heeft, maar eerder voortkomt uit hun gedeelde geschiedenis. Addie lijkt niet volledig in staat te zijn hem los te laten, waardoor de sterke, vastberaden vrouw die we hebben leren kennen ver zoek bleek eens ze in Luc’s gezelschap verkeerde.

De structuur van het boek, met de afwisseling tussen historische & hedendaagse tijdlijnen, is in het begin wat verwarrend. Dit blijkt een enorm strategische & ingenieuze zet om de lezer een idee te geven van Addie in het nu & Addie in het verleden, vanwege de verschillende historische mijlpalen die haar karakter tot op de dag van vandaag hebben gevormd.

Het einde van het boek was enorm ontroerend. De scène waarin Addie Henry vertelt dat hij verder zal leven terwijl zij zal verdwijnen deed me tranen met tuiten huilen. Toch vormt de epiloog, waarin Henry haar leven publiceert als boek, de perfecte afsluiter. Het toont hoe Addie’s leven, ondanks al die jaren van in onzichtbaarheid rond te dwalen, uiteindelijk betekenis heeft gekregen. Het toont hoe ver we werkelijk zouden gaan voor iemand waarvan we houden & de prijs die we zouden betalen om voor eeuwig te blijven leven, zij het letterlijk of door de indruk die we hebben nagelaten op onze dierbaren.

Last but not least, you gotta love Schwab’s schrijfstijl, am I right?! Ondanks dat ik de Franse vertaling las, schemerde de magie & meeslependheid moeiteloos door vanwege de woordkeuze & talloze beschrijvingen die me deden wegdromen. Het boek voelde op geen enkel moment te lang of traag aan, een waar genot om te lezen. Het heeft me zo diep weten te raken dat ik het met gemak mijn favoriete boek van 2024 kan noemen.

Dit was pas mijn tweede boek van Schwab, maar deze heeft me echt volledig overtuigd. Het verhaal bracht me helemaal in vervoering. Ik ben enorm benieuwd naar de rest van haar werk & kijk ernaar uit om nog meer van haar verhalen te ontdekken.

Meer recensies van marareadsmore

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.