Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een door de geschiedenis van Marokko aaneengeregen indrukwekkende familiesaga

Marceline de Waard 17 augustus 2023 Auteur
Kijk ons dansen is het tweede deel van de trilogie ‘Het land van de anderen’, een familiesaga gebaseerd op de familiegeschiedenis van Slimani. In het eerste deel (Mathilde) trouwt de Franse Mathilde aan het eind van WO II met de Marokkaanse Amine. Hun huwelijk en de opbouw van hun leven in Marokko staat centraal. ‘Kijk ons dansen’ verhaalt over de volgende generatie. Omdat voorin een overzicht staat van de personages is dit deel ook goed te lezen voor wie het eerste deel niet las.


Het belangrijkste personage is Aïcha, de dochter van Mathilde en Amine. Zij is hun oudste kind en als het verhaal in 1968 begint, studeert zij al vier jaar in Straatsburg voor arts en komt ze voor de eerste keer terug naar huis. Een thuis dat ze heeft gemist en ook is ontgroeid. In ‘Kijk ons dansen’ zoekt de balans tussen haar onafhankelijkheid als intelligente, gestudeerde vrouw en als vrouw in een traditionele samenleving.
Maar ‘Kijk ons dansen’ is ook het verhaal van haar broer Selim die niet op kan boksen tegen zijn slimmere zus, Amines zusje Selma die losslaat na een gedwongen huwelijk en haar dochter Sabah die lijdt onder de liefdeloosheid van haar moeder en de harde normen van Amine en Mathilde. Ook is ‘Kijk ons dansen’ het verhaal van Mehdi, de man waarop Aïcha verliefd wordt en die langzaam zijn idealen verliest. In korte hoofdstukken springt de schrijfster van personage naar personage en door de tijd.


Het verhaal leest soepel en wordt chronologisch verteld. Door de heldere en zakelijke schrijfstijl en het wisselende perspectief was ik vooral toeschouwer, maar geen deelgenoot van de diepere beweegredenen van de personages. In plaats hiervan is er de geschiedenis van Marokko en het regime dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds repressiever werd. In de verhalen van alle personages komt aan de orde hoe ze zich tot het regime verhouden en hoe het hun leven beïnvloedt. Hierin ligt gelijk de kracht van deze roman: Slimani imponeert met de wijze waarop ze het Marokko van de jaren zestig en zeventig door het leven van haar personages vlecht. Het is de draad waarmee ze de gebeurtenissen en personages aaneenrijgt tot een kleurrijke kralenketting.


Al met al vind ik ‘Kijk ons dansen’ een aanrader voor zowel liefhebbers van familiesaga’s als voor in de geschiedenis van andere landen geïnteresseerde lezers. En hoewel het boek goed afzonderlijk te lezen is, had het voor mij meerwaarde dat ik ook het eerste deel las. Nu kijk ik uit haar het derde en laatste deel van de trilogie ‘Het land van de anderen’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marceline de Waard

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur