Een overzees avontuur

Marcha 13 maart 2025
Dit boek, Met liefs uit Londen van de Amerikaanse Sarah Jio, lag al maanden op mijn TBR-stapel in de woonkamer, maar ik kwam er maar niet aan toe... Tot ik vorige week eindelijk een nieuw boek uit mocht kiezen en besloot voor een lekker luchtig ‘tussendoortje’ – met zin in een avontuurtje overzees!

Als Valentina haar moeders boekhandel erft, reist ze naar Engeland om te ontdekken wie haar moeder was – en erachter te komen wie ze zelf is.

Zeker is het een feelgood roman wat doorspekt is met wel héél toevallige toevalstreffers, maar toch is het een verhaal met een diepgang en geef je de hoofdpersonages het voordeel van de twijfel.
Vanuit 2 perspectieven neemt de schrijfster je mee in het verhaal, die van Valentina in de huidige tijd en die van haar moeder Eloise in de jaren ’60-’70. Je leert Valentina kennen als een jonge vrouw die als kind door haar moeder in de steek is gelaten en voor mij wekte dit ook wat antipathie op tegen de moeder. Want wie laat nu haar jonge kind achter in Amerika en vertrekt naar Londen?

Maar gaandeweg wordt je helemaal meegezogen in het verhaal en wil je samen met Valentina ontdekken wie haar moeder was, door de briefjes die zij als een soort speurtocht heeft achtergelaten en waarmee ze Valentina in contact brengt met de mensen die haar moeder gekend hebben. Ik wil niet te veel spoileren, maar uiteindelijk ontdek je dat er vaak veel meer schuilgaat achter keuzes die in het verleden zijn gemaakt, en hoe die keuzes het hartverscheurende einde van hun relatie verklaarden.

“Val kon me niet horen, maar ik nam fluisterend afscheid. Ik hield mezelf voor dat ik terug zou komen.”

Het is een heerlijk boek dat je meteen in zijn greep heeft en dat je in één adem uitleest. Er zitten genoeg plotwendingen in om door te willen lezen. En zeg nu zelf: een boekwinkel in Londen met een winkelpoes voor het raam, dat kunnen we toch allemaal niet weerstaan?

Meer recensies van Marcha