Drie novelles over vorm

Marco8910 29 september 2024
Drie verhalen. Blokken beschrijft op bonkige wijze een dystopische wereld die zo hoekig is als het maar kan. Een waarschuwing tegen het opkomende fascisme lijkt het wel.

Knorrende beesten is een wat flauw verhaal over onze trouwe vervoersmiddelen op vier wielen. Wel visionair als je bedenkt dat het geschreven is in de jaren ‘30 van de vorige eeuw en parkeerproblematiek behandelt.

Het meest leesbare laatste verhaal, Bint, gaat opnieuw over tucht, maar dan op school en hoe je daarmee de maatschappelijke reuzen van later zou kweken. De gevolgen laten zich raden.

In alle verhalen bespeelt Bordewijk de lezer met prachtige beelden en niet bestaande maar in de context wel verstaanbare woorden. Hij is een ware taalvirtuoos, hoewel de tekst daardoor soms lastig te doorgronden is.

Meer recensies van Marco8910