Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Chassidische ontmoetingen in Antwerpen

margom 12 oktober 2021
Sinds mijn Tilburgse jaren bezoek ik Antwerpen met een zekere regelmaat. Of het nu is voor de vogeltjesmarkt, een mooie expositie, een literaire happening of een speciale kroeg, altijd probeer ik de stad zoveel mogelijk te voet te doorkruisen want er is veel te ontdekken. Dat merkte ik pas echt, toen ik eens een paar dagen logeerde in een hotelletje naast de Diamantwijk. Het was alsof ik me in een bijzondere enclave in de stad bevond.
Ik verwonderde me over de huizen met een mezoeza op de deurpost, de mannen met hoed en pijpenkrullen die zich daar –bijna altijd afgewend en gehaast- verplaatsten, de ontmoetingen, de winkeltjes, de sfeer. In haar boek ‘Minjan’ probeert Margot Vanderstraeten ons mee te nemen in die aparte, gesloten wereld van de (moderne en ultra-)orthodoxe Joden, de chassidiem, die zo ver van ons lijkt af te staan. Zij probeert te doorgronden en serieus te begrijpen wat deze mensen met hun doorgaans dieptragische achtergrond, beweegt om zo te leven. Om het zichzelf vaak zo verdraaide moeilijk te maken door aan alle religieuze wetten en geboden van hun geloof te willen blijven voldoen en hun tradities tot ver over alle grenzen, in ere te houden.
Daarvoor gaat ze met allerlei Joodse mensen in gesprek. Begeeft zich onder hen, schakelt hen in bij activiteiten, respecteert hen, neemt hen voor zich in, daagt hen uit, geeft vertrouwen en laat niet los. Elke ontmoeting licht weer een tipje van de sluier op en geeft nieuwe inzichten doordat ze haar eigen mening ventileert en het stellen van kritische vragen niet schuwt.
Was het in haar vorige boek ‘Massel tov’ één ultraorthodox gezin dat haar referentiekader vormde, in ‘Minjan’ zijn Margot’s ontmoetingen geschakeerd, zoals ook de godsdienstbeleving varieert. Ze brengt ons in contact met heel verschillende Joodse mensen –mannen èn vrouwen- en vermengt dit gaandeweg ook meer met haar eigen leven en dat van haar partner.
Ze is zeker niet de journaliste-op-afstand, maar eerder een invoelende gesprekspartner die een beroep op de ander doet iets van haar of zijn beweegredenen prijs te geven. Ze voert ons zo mee in een andere “wij- wereld”, die in zijn medemenselijkheid soms niet eens zo gek ver afstaat van ons ‘hiernumaals’. En ondertussen laat ze ons ruimschoots genieten van hun humor en geniet zij van de –binnen hun mogelijkheden- geschonken Jiddische gastvrijheid en vertrouwelijkheid. Een toegevoegde woordenlijst stelt ons lezers in staat de her en der gebruikte Hebreeuwse en Jiddische taal te begrijpen.
Een goed boek en fijn om te lezen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van margom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur