Uiteindelijk worden we allemaal verhalen
Reikhalzend keken veel lezers uit naar een nieuw boek van Jandy Nelson. Wat mij betreft was Als de wereld wankelt het wachten waard!
In Paradise Spings, dus waar het paradijs ontspringt (what’s in a name!) speelt een imposante familiegeschiedenis. In de hoofdrol vier tieners die elk hun eigen wereld zien en voelen wankelen. Alle vier zijn ze op zoek naar een nieuw evenwicht. Ze worstelen met de herkenbare vraag: wie ben ik en hoe sta ik in relatie tot anderen? Alle vier hebben ze hun eigen geluid en manier van vertellen. Waar Dizzy heel vaak onbewust grappig is en Miles filosofisch, is Cassidy bijna een sprookje aan het vertellen.
Als de wereld wankelt is een boek over geheimen, gemis, geluk, familie en eten. Maar het is tegelijkertijd ook een boek over verhalen en taal.
Heel bijzonder om zo'n oude familiegeschiedenis via-via te horen. Zo gaat dat natuurlijk ook altijd. We waren niet bij onze voorouders, dus vullen we de verhalen in en vertellen we door wat we gehoord hebben.
Bijzonder knap hoe de schrijfster zoveel verschillende elementen in een boek kan stoppen zonder dat je als lezer de draad kwijt raakt.
Dit boek is een aanrader voor wie houdt van verhalen waar je helemaal in meegezogen kunt worden, waar je met verschillende personages mee kunt leven en waar je het niet erg vindt als het soms een sprookje lijkt.