Heel fijn gedaan dit! Prachtige historische novelle
‘We konden geen kant uit, en het was voor het eerst in mijn hele leven dat ik me niet veilig voelde in mijn eigen stad.’
Gevangen in de stad | Marte Jongbloed • Marieke Nelissen | Luitingh Sijthoff
Je hebt er misschien weleens van gehoord; het Leidens ontzet. Op 3 oktober wordt ieder jaar gevierd dat de stad Leiden werd bevrijd van de Spaanse overheersing tijdens de Tachtigjarige oorlog. Dit jaar is dat al weer 450 jaar geleden. Heel veel kinderboeken over deze historische gebeurtenis zijn er niet, en dus is het extra leuk dat Marte Jongbloed, die eerder oa Gevaarlijk water schreef, dit heeft gedaan.
Het is het jaar 1574. De stad Leiden wordt bedreigd door de Spanjaarden en daarom is Moeder alle kinderen van het weeshuis onder aan het brengen bij verschillende gezinnen in en om de stad. Bregje is elf, ooit gevonden, gewikkeld in een dekentje, in een biechtstoel van de Pieterskerk. Ze was niet gewild, dus wie zou haar nu willen hebben?
Als de eigenaardige vroedvrouw vrouw Louwe een hulpje zoekt, ziet Bregje haar kans. Moeder heeft zo haar twijfels, maar al gauw zijn Bregje en vrouw Louwe op elkaar gesteld. Dan gaat de stad echt op slot, gaat het hard met de voorraad, en wordt het helemaal spannend als de pest uitbreekt. Er vallen veel doden. Bregje en haar beste vriend Adriaan komen in een moeilijke situatie terecht; misschien moeten ze zelfs weer terug naar Moeder! Maar dan trekt ze haar eigen plan.
De prachtige cover van Marieke Nelisse nodigt uit om in dit historische verhaal te duiken. Ik waande me echt even in het jaar 1574 en zag de stad en straatjes waar Bregje doorheen loopt helemaal voor me door de beeldende schrijfstijl van Marte. Ze weet met haar deskundigheid, zonder dat het ergens saai wordt, deze bijzondere periode in de geschiedenis tot leven te brengen. Het is spannend, want het is een zware tijd, maar door de eigenwijze Bregje en vrouw Louwe zit er wat lucht, wat hoop in het verhaal; precies fijn. Neemt niet weg dat er alsnog een traan over je wang zou kunnen lopen.
Heel fijn gedaan dit. Naast oorlog en de pest komen ook thema’s als vriendschap en familie aan bod; want wat is je thuis als je niemand hebt. Het leest als een trein en ik vloog erdoorheen, omdat ik moest weten hoe het met Bregje zou aflopen.
Niet al te dik is het goed inzetbaar in de klas, of om voor te lezen in de bovenbouw. Het brengt een periode tot leven die misschien nog wat ver van je bed was. Maar met (helaas) nog steeds oorlogen en ziektes in deze wereld, is het verhaal ook een mooie aanleiding om in gesprek te gaan hierover. Want wat zou jij doen als je stad op slot gaat?
Aanrader dit dus! Voor vanaf een jaar of 10.
Gevangen in de stad | Marte Jongbloed • Marieke Nelissen | Luitingh Sijthoff
Aanrader dit dus! Voor vanaf een jaar of 10.