Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Te laconiek geschreven roman over dysfunctioneel gezin

Margriet Cobben 30 juni 2015

De moeder is alleen zorgzaam en liefdevol voor haar pengenoten, terdoodveroordeelden in Amerika. Thuis kookt ze elke week witte rijst met gebakken banaan en levertjes, omdat dat recept ooit in de Libelle stond. Niemand vindt het lekker, maar ze blijft het doen. De vader is grof en onaardig, maar soms juist zorgzaam, net als je het niet verwacht. Het broertje heeft eczeem en wordt geslagen door vader. "Ik bel het meldpunt kinderbescherming, dacht Amber vroeger, als de vader het broertje de trap op schopte, of hem met zijn kop onder de koude kraan duwde omdat hij niet ophield met huilen." Maar ze belt niet, want ze weet dat de instanties niet voor haar gezin zijn. "Niet voor kinderen die opgroeiden in een rustige nieuwbouwbuurt, met een vader die op zaterdag voetbalde en een moeder die erop toezag dat ze vier keer per dag hun tanden poetsten."

Hiermee is het boek samengevat. Amber, een meisje van 12 of 13 jaar, groeit op in een dysfunctioneel gezin. Maar is het erg genoeg om de kinderbescherming te bellen? Daar komt ook de lezer niet goed achter. Marieke Groen probeert de sfeer te vangen in kleine scènes die aflopen voor de ellende te groot wordt. Daarmee roept ze een constant gevoel van naderend onheil op. De zon schijnt soms, maar aan de horizon hangen donkere wolken. Ook haar schrijfstijl blijft netjes en op afstand. Laconieke omschrijvingen, wat soms heel goed werkt en de dreiging onontkoombaar aanwezig laat zijn in het gewone. Maar over het geheel van de roman is het te weinig en blijft Groen teveel aan de oppervlakte.
Op een gegeven moment doet Amber enorm haar best doet om haar vader te behagen en weken achter elkaar zijn ze aardig tegen elkaar. "Het begon haar steeds meer te verontrusten. Dit kon niet lang duren, dat deed het nooit. Dus besloot ze in te grijpen. Liever zelf het moment bepalen dan erdoor te worden overvallen." Amber maakt iets kapot, zorgt dat duidelijk is dat zij het gedaan heeft en wacht op de reactie. "Op het moment dat zijn hand haar wang raakte, was het alsof het leven in haar terugkeerde, en toen hij klaar was en de deur achter zich dichttrok, voelde ze zich voor het eerst in weken weer kalm vanbinnen."

De andere familie Klein bevat veel verhaallijnen, en ieder lid van de familie Klein heeft zijn of haar eigen geheimen, tot opa en oma toe. Er is zelfs een echte andere familie Klein, het gezin van de broer van de vader. Maar daar hebben ze geen contact mee. Eén keer schuift Amber bij hen aan tafel, maar weet geen woord uit te brengen en vlucht.

Het verhaal eindigt waar het begon, met een angstvallige Amber die droomt over ontsnappen en hoopt dat de tijd snel zal gaan. "Tijd die verdwijnt als een konijn, dat is haar lievelingstijd." Ondanks alle gebeurtenissen verandert er weinig, er zit geen ontwikkeling in de personages. Dat maakt uiteindelijk het verhaal wat vlak en houdt het drama teveel op afstand. En is het werkelijk zo erg als het soms lijkt, of heeft Amber gewoon veel fantasie en hoeft de kinderbescherming niet gebeld te worden? Deze vraag wordt niet beantwoord en mede daardoor raakt het verhaal nergens echt, er staat uiteindelijk niets op het spel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Margriet Cobben

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur