Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Overspannen traumatherapeute babbelt maar door

Margriet Cobben 15 november 2016

Jowi Groenendijk is traumatherapeute, gespecialiseerd in psychische schade bij asielzoekers. Ze woont sinds kort met haar dochter Julia in Groningen, vlakbij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Op kerstochtend, middenin een ruzie met Julia, belt haar oud-patiënt Othman, een man waarover Jowi seksuele fantasieën had. Tegenwoordig werkt hij als tolk en nu heeft hij de folteraar van zijn familie herkend in een asielzoeker. “Het spijt me, ik heb iets gedaan. Jij bent de enige die kan helpen. Kom alsjeblieft hierheen.” Hoewel ze geen dienst heeft en eigenlijk iemand anders moet bellen grijpt Jowi het gesprek aan als kans aan om te ontsnappen aan de ruzie en vertrekt.

De gijzelaar is opgebouwd uit verschillende delen. Hoofdmoot is het verhaal van Jowi, geschreven in de derde persoon vanuit haar perspectief, vol gedachten en terugblikken. Het wordt regelmatig onderbroken door een therapeutische reactie op dit verhaal, in een kleinere letter en in de ik-persoon. In het begin reageert de therapeut, later geeft deze schrijfopdrachten waar ook weer een reactie op gegeven wordt. Zo wordt het hele verhaal als het ware twee keer verteld. Dit werkt zeker in het begin verwarrend en schept een gevoelsmatige afstand tot de gebeurtenissen. Alles wat Jowi denkt en voelt wordt meerdere keren herhaald. Hierdoor ontneemt Karin Giphart (1968) de lezer de mogelijkheid om zelf kleuring te geven aan de gebeurtenissen. Ze geeft je de gevoelens en gedachten over deze gevoelens en conclusies over deze gedachten allemaal helemaal mee. En aangezien de gedachten van Jowi voortdurend met haar op de loop gaan, maakt dit het verhaal langdradig en weinig boeiend. Bovendien zijn de dingen die gebeuren uiteindelijk allemaal niet zo erg. Er staat weinig op het spel voor Jowi, behalve haar innerlijke roerselen.

Vanaf het begin voelt Jowi zich schuldig tegenover haar dochter, die ze te veel alleen heeft gelaten omdat ze haar cliënten en tinder-dates voor liet gaan. Ze doet haar best, maar het is moeilijk een goed mens te zijn. En als je heel eerlijk tegen jezelf bent, wat doe je dan liever? Het goede of het fijne? En waarom? De genadeloze eerlijkheid die Jowi zich in haar therapeutische schrijven oplegt leidt soms tot mooie observaties. Maar als geheel kabbelt het te veel voort. Koppel daaraan het teleurstellende einde en je hebt een roman met een mooi thema, die maar niet wil boeien.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Margriet Cobben

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur