Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vervelende personages zitten verhaal in de weg

Margriet Cobben 15 juli 2016

Ruim honderd bladzijden duurt het voor de eigenlijke hoofdpersoon van Het glazen huis in beeld komt, en een naam krijgt ze pas tien pagina’s later. Marcella Storm. Een getraumatiseerd meisje dat nergens terecht kan met haar problemen en op haar achttiende zelfmoord pleegt. Of een egocentrisch en manipulatief kreng dat het leven van anderen bewust verwoest.

Zeven uiteenlopende Denen krijgen een uitnodiging van een onbekend fonds om een maand lang in het Stormø huis te komen werken. Het verhaal blikt terug op dit verblijf, van dag tot dag, in stukken die afwisselend vanuit het perspectief van elk van de zeven geschreven zijn. Elk personage overdenkt zijn of haar leven en ergert zich vooral aan de mede-eilandgasten.

Het Stormøhus blijkt volledig van glas, de gordijnen tussen de kamers moeten dicht om privacy te hebben en op elke kamer staan twee grote porseleinen honden onheilspellend starend voor het raam. Er is geen internet op het kleine eilandje, geen vaste telefoon, het regent continu en de boot komt slechts zelden. Meneer Winter, de bedrijfsleider, is een onduidelijke figuur die weinig antwoorden heeft en kok Igor krijgen we het hele boek door niet te zien.

Op de achtste dag komt Marcella voor het eerst in herinneringen voor, hangt er een lege strop in de eetkamer met een stoel eronder en raakt het verhaal in een stroomversnelling. Papierkunstenares en expat-huisvrouw Anne verdwijnt spoorloos en op dag twaalf valt de depressieve webschrijfster Sophie te pletter. Er komt geen politie en de volgende ochtend is haar lichaam verdwenen.

De eilandgasten maken hetzelfde mee, maar beleven het volledig anders. Dit maakt je als lezer nieuwsgierig. Wat is er echt gebeurd, vroeger en op het eiland? Ieder heeft zijn of haar persoonlijke waarheid en naarmate het verhaal vordert blijken deze waarheden onverenigbaar te zijn. Deze psychologische ontwikkeling, waarbij je als lezer steeds verder het verhaal ingetrokken wordt, vormt de boeiende kern van Het glazen huis.

Het glazen huis is ondanks de verdwijningen geen thriller waar de spanning oploopt tot de ontmaskering, maar een psychologische roman, die laat zien dat mensen hun eigen geschiedenis inkleuren en aan hun eigen waarheid vasthouden. Het blijft echter een verhaal, echte spanning zit er niet in. Ieder personage veegt zijn of haar eigen straatje schoon en zorgt dat het vuil bij een ander terecht komt. Het zijn vervelende mensen, stuk voor stuk, en als lezer is het moeilijk met ze mee te leven.

Daarnaast schrijft Leonora Christina Skov (1976) erg wijdlopig, waardoor het verhaal gaat kabbelen en de spanning verdwijnt. Steeds geeft ze meer feitjes over de geschiedenis van haar personages. Zoals de zus van de vriendin van Kevin, wiens verdwijning na een bedrijfsfeest twee keer genoemd wordt. Of het feit dat Greta ooit een relatie had met een gewelddadige man. Beide niet relevant voor het verhaal. Ook maakt ze veel gebruik van metaforen die niet altijd even gelukkig gekozen zijn en soms ronduit storend: “De stilte werd steeds groter en ontplofte met zo’n knal dat Joachims oren ervan tuiten.” Of: “De herinneringen kregen nu weerhaken. Als ze de grote keuken van The Kitchen Cooking Workshops weer voor zich zag bloedden haar gedachten.”

De ontknoping van alle verhaallijnen volgt aan het eind. En zelfs daar roept Skov vragen op, want ook de brief die Robin Lee in de eerste pagina’s krijgt is niet meer dan een persoonlijke interpretatie van het verleden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Margriet Cobben

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!