Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rauw en niet weg te leggen verhaal over blind worden

Margriet Cobben 30 april 2018
“Weggezakt in weer een rolstoel wenste ik dat ik een geest was die stiekem terugkomt om oude rekeningen te vereffenen en door de wereld waard zonder hem te voelen in plaats van overal onhandig tegen op te botsen.”


In deze semi-autobiografische roman onderzoekt de Spaanse schrijfster Lina Meruane (1970) wat het met je doet als je plotseling blind wordt. Ze begon de roman als een dagboekachtig verslag, de hoofdpersoon heet ook Lina Meruane. Maar, zoals ze zelf in interviews vertelt, al snel werd het fictie en raakte ze meer geïnteresseerd in het vertellen van het verhaal vanuit de blind wordende hoofdpersoon. Wat doet het met je? Ze onderzoekt woede, onvoorwaardelijke liefde, afhankelijkheid, de relatie tussen moeder en dochter, tussen schrijfster en werk. En dat alles op zo’n indringende, rauwe manier dat je als lezer compleet meegezogen wordt.

De hoofdpersoon Lina Meruane is geen aardige vrouw. Ze is sarcastisch, kwetsend, wreed bijna. Als jonge academica in New York, afkomstig uit Santiago in Chili, leeft ze van een beurs die ze kwijtraakt al ze niet meer kan schrijven. Ze is wraakzuchtig tegen het leven dat van haar jeugd een groot ziek zijn maakte en van haar toekomst een zwart gat, vol angst, verdriet en liefde.

Het boek is een monoloog en ze fileert zichzelf en haar omgeving. Met vaart geschreven, als een op hol geslagen paard dat op de afgrond af galoppeert. Niet te stoppen, zwenkend om obstakels heen. Vele korte hoofdstukken met een beschrijvende titel zonder hoofdletters. ‘uitbarsting, donker bloed, dat gezicht, strompelend.’ Daaronder de tekst, achter elkaar gezet als dat paard op hol, zonder aanhalingstekens, zonder witregels. In de verleden tijd, als een terugblik in haar geest. Tussendoor zinnen, langere stukken en soms een heel hoofdstuk tussen haakjes, waarin ze haar vriend Ignacio rechtstreeks aanspreekt. Deze stukken vormen een aparte laag in het boek en zijn in dezelfde rauwe taal geschreven.

Rood zien gaat over blindheid, letterlijk en figuurlijk. Over ouders die hun kinderen niet zien omdat ze te druk zijn met het helpen van andere mensen. Over liefde die verandert in parasitaire afhankelijkheid. Over het verlies van jezelf in de ander. Maar ook over het falen van de Amerikaanse gezondheidszorg (wat een vreselijke oogarts!), over de Chileense geschiedenis en de angst na 9/11. Een prachtige roman, die even doorzetten vraagt maar daarna niet meer weg te leggen is.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Margriet Cobben

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur