Leesclub in Londen tijdens 2de Wereldoorlog

Maria K 18 februari 2024
De roman "de ondergrondse leesclub" van Annie Lyons speelt zich af in Londen, het begint in 1938.
Weduwe Gertie Bingham heeft een boekhandel, maar niets is meer hetzelfde sinds haar lieve man Harry is overleden. Haar goede vriend Charles haalt haar over om een vijftienjarige Joodse meisje Hedy in huis te nemen, die nazi-Duitsland is ontvlucht.

Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlogsjaren in Londen, centraal staat het leven van Gertie.
We volgen haar leven tijdens het begin en tijdens de tweede wereld oorlog en haar relatie met Hedy.
Het verhaal gaat in op de spanningen tijdens de oorlog, de onzekerheid over hoe het gaat met de familie van Hedy in Duitsland. Je krijgt een goed beeld over hoe het dagelijkse leven er aan toe ging tijdens de oorlogsjaren in Londen.

Het boek heeft op zich een voor mij interessante onderwerpen, een leesclub en de tweede wereldoorlog. Beide thema's waren voor mij een reden om dit boek aan te schaffen.
De reden voor mij 3 sterren als waardering, is dat ik vind de karakters in het boek niet voldoende zijn uitgediept, want dat zijn er best veel in het boek. Behalve Gertie en Hedy zijn de andere nauwelijks uitgediept wat ik best jammer vind. Vooral over Charles, de goede vriend van Gertie had ik meer willen lezen. De leesclub komt naar mijn mening te weinig voor in het boek, terwijl het prominent wordt genoemd in de titel.
De quotes in het boek lijken er bijgehaald als aanvulling, maar voor mij hebben ze geen toegevoegde waarde in het boek.

De schrijfstijl is luchtig en vlot, en lees makkelijk. Ondanks het onderwerp de oorlog is dit geen zwaar boek om te lezen. Door de schrijfstijl is dit een feelgood roman, die zich afspeelt tijdens de tweede wereldoorlog in Londen.

Meer recensies van Maria K