Spannend Leiden
Dit derde deel van de Leidse Trilogie, die je kunt lezen zonder de eerste twee delen te hebben gelezen.
Jeroen Windmeijer neemt je mee op reis naar het ontstaan van de normen en waarden van de door ons nu bekende moderne westerse maatschappij, die vanuit Leiden zijn weg naar de Nieuwe Wereld vond via de Pilgrims Fathers.
Op overtuigende wijze weet Jeroen Windmeijer je het verhaal in te trekken, waarbij feit en fictie volledig met elkaar verweven zijn in deze meeslepende thriller. Op geslepen wijze weet hij je te laten twijfelen aan hetgeen je tot nu toe voor waar hebt aangenomen, maar die kinderlijk eenvoudig weerlegd worden. Zonder belerend te zijn, maakt hij geschiedenis van het verleden.
Vanwege de vierhonderdjarige herdenking in 2020 van het vertrek van de Pilgrim Fathers uit Leiden helpt Peter de Haan in zijn vrije tijd bij het Leiden American Pilgrim Museum. Al snel krijgt hij te maken met een recent ontdekt document: een zevental fragmenten dat inzicht geeft in het leven van de Pilgrims en de reden van hun vertrek uit Engeland en de exodus uit Leiden naar de Nieuwe Wereld en die de moderne maatschappij op zijn grondvesten kan doen schudden. En wat is de connectie met de vrijmetselaars?
Vooral de wisseling tussen geschiedenis en moderne tijd, verpakt in een thriller maakt dat je steeds wilt verder lezen. Intriges binnen de vrijmetselaars, verbindingen tussen gebeurtenissen in Jeruzalem, Boston en Leiden, verdachtmakingen, twijfel zaaien wie nu echt verdachte is en wie kun je nu echt vertrouwen, humor en uiteraard een vleugje romantiek.
Een absolute aanrader.
Een absolute aanrader.